Groen stelt zich vragen bij eierencrisis en denkt terug aan dioxinecrisis: “Hoeveel besmette eieren zijn er verkocht?”

Groen stelt zich vragen bij eierencrisis en denkt terug aan dioxinecrisis: “Hoeveel besmette eieren zijn er verkocht?”

Heel wat eieren zouden besmet geraakt zijn met fipronil en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) was daar blijkbaar al twee maanden van op de hoogte. Daarom eist oppositiepartij Groen zo snel mogelijk transparantie van de regering in verband met de eierencrisis.

De eierencrisis in Europa neemt steeds grotere proporties aan. In binnen- en buitenland worden miljoenen eieren vernietigd omdat ze mogelijk besmet zijn met fipronil. Oppositiepartij Groen stelt zich echter grondige vragen bij de manier waarop in België met deze crisis wordt omgegaan en verwijst daarbij naar de dioxinecrisis uit 1999.

“Het Federale Voedselagentschap (FAVV) was op de hoogte sinds de maand juni. Waarom werd de besmetting zo lang geheim gehouden en werden er niet meer pro-actieve maatregelen genomen? Hoeveel besmette eieren zijn er ondertussen verkocht en geconsumeerd?”, vraagt fractieleider Kristof Calvo zich af.

Duidelijkheid verschaffen

Hij roept minister Dennis Ducarme (MR) op om de Kamercommissie vervroegd terug uit vakantie te roepen en duidelijkheid te verschaffen. “De consument en hun gezondheid beschermen zou toch de prioriteit moeten zijn?”.

Groen-kamerlid Anne Dedry stelt zich vragen bij de controles van het FAVV, dat door besparingen niet meer al zijn taken zou kunnen uitoefenen. “We moeten zeker zijn dat er geen veel zwaardere besmetting heeft plaatsgevonden”, zegt zij.

Gesponsorde artikelen