Groen stuurt Almaci naar het Vlaams parlement, Calvo naar de Kamer (als de leden dat goedkeuren)

Groen stuurt Almaci naar het Vlaams parlement, Calvo naar de Kamer (als de leden dat goedkeuren)

Groen moet zowat de laatste partij zijn die z’n kopplaatsen vastlegt, nu zaterdag. Dan komen immers de groene pollcomités overal samen om lijsttrekkers te bepalen. Verwacht toch hier en daar verrassingen. En de grootste transfer is voor de voorzitter zelf: Meyrem Almaci trekt normaal de lijst voor het Vlaams parlement. Zo blijft Kristof Calvo in de Kamer, al is natuurlijk niets definitief tot zaterdag.

Groen is een partij met veel basisdemocratie. Dat is altijd gevaarlijk, om voorspellingen te doen over lijstvorming. Immers: de basis beslist, via zogenaamde pollcomités, die een voorstel doen en dan de leden laten beslissen. Die moeten dat doen nu zaterdag, in provinciale bijeenkomsten. Het is dus een beetje een loterij, waarbij de partij nationaal niet zo geweldig veel greep heeft op de zaak.

Eén lijst ligt al vast: de Europese. Die wordt getrokken door Petra De Sutter, de professor fertiliteit van het UZGent. Op twee staat Bart Staes, huidig parlementslid. Groen hoopt op twee zetels Europees.

Alle ogen op Antwerpen

Iedereen kijkt zaterdag vooral uit naar één provincie: Antwerpen. Daar zitten op dit moment voorzitter Meyrem Almaci en Kristof Calvo, toch de twee boegbeelden van de partij, samen in de Kamer. Voor het Vlaams parlement trok de vorige keer Wouter Van Besien, maar die focuste ondertussen op Antwerpen. Omdat hij geen Europees lijsttrekker werd, ligt voor Van Besien waarschijnlijk een nieuwe rol in het Vlaams parlement. Maar het kopmanschap, dat lijkt een brug te ver.

Logischerwijze verkast één van beiden, Calvo of Almaci, dus wel naar het Vlaamse niveau. Twee boegbeelden op één lijst, dat is immers zelfs voor Groen wat te onlogisch. Iemand mag dus blijven in de Kamer, toch voor beiden de interessantere plek.

Daarbij heeft Calvo de beste kaarten om federaal te blijven: hij is daar de fractieleider en de belichaming van de groene oppositie tegen de Zweedse coalitie (of wat daarvan over schiet). Bovendien zou hij als kopman op de Vlaamse lijst rechtstreeks in duel moeten gaan met Bart Somers, de lijsttrekker voor Open Vld. En laat dat nu net in Mechelen zijn grote vriend zijn, echt handig is dat niet.

Bovendien heeft de Kamer toch nog altijd meer appeal en mediakracht. Als voorzitter haalt Almaci overal de pers, of dat nu Vlaams of federaal is. Calvo zou veel minder uitgespeeld kunnen worden in het Vlaamse parlement. En Almaci zou bereid zijn naar het Vlaamse parlement te verhuizen, ook al is niets zeker voor zaterdag.

Stoelendans in Oost-Vlaanderen?

Ook in Oost-Vlaanderen kan er een position-switch komen. Want daar zou Björn Rzoska, de verdienstelijke fractieleider van Groen in het Vlaams parlement, trekken. In 2014 was Elisabeth Meuleman nog de lijsttrekker. Maar zij zou eventueel kunnen verhuizen naar de Kamer, en Evita Willaert zou dan naar het Vlaams parlement trekken. Stefaan Van Hecke, een van de sterkste kamerleden van Groen, komt dan mogelijk op een tweede plek terecht.

In West-Vlaanderen is het niet meer dan logisch dat Wouter De Vriendt de lijst voor de Kamer trekt. Hij won op 14 oktober stevig in Oostende, en loodste zijn partij daar in de coalitie. In de Kamer legde hij vooral Theo Francken (N-VA) het vuur aan de schenen. Voor het Vlaams parlement ligt de strijd helemaal open. Want daar verdwijnt Bart Caron uit de nationale politiek, en is er plaats voor iemand nieuw.

In Vlaams Brabant en Limburg is het zoeken naar nieuwe gezichten. Hermes Sanctorum, de lijsttrekker in 2014 in Vlaams-Brabant, stapte uit de partij omwille van de discussie rond het onverdoofd slachten. En in Limburg haalde Groen geen zitje voor de Kamer. Daar zijn dus nieuwe mensen nodig, naast de verdienstelijke Anne Dedry, die in de Kamer zit voor Vlaams-Brabant en Johan Danen, die Vlaams parlementslid van Limburg is.

Met de beslissing is Groen dan de laatste partij die alle kopstukken vastlegt. Sp.a heeft iedereen klaar, ook CD&V en N-VA hebben alles rond, net als Vlaams Belang. Enkel Open Vld moet in Antwerpen nog een ei leggen, over wie het wit konijn is dat de lijst komt trekken als vrouwelijke nieuwkomer. Maar dat blijft maar aanslepen, tot irritatie van de lokale afdelingen in Antwerpen.

vrt

Gesponsorde artikelen