Groen toont z’n strijdkleuren: “Zolang discriminatie bestaat, zal de Gay Pride een politiek statement blijven”

Groen toont z’n strijdkleuren: “Zolang discriminatie bestaat, zal de Gay Pride een politiek statement blijven”

Morgen is het weer zover. Dan trekt de Belgian Gay Pride door onze hoofdstad en bouwen lesbo’s, biseksuelen, homoseksuelen, transgenders en queers een dik feestje. “Maar de strijd is nog niet gestreden”, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci wel. 

Ik beslis, dat is het thema van de Belgische Gay Pride dit jaar. Dat is ook wat oppositiepartij Groen in de verf wil zetten. Daarom lanceert de partij een campagne waarin ze iedereen oproept om ‘hun strijdkleuren’ te tonen en letterlijk de regenboogkleuren op hun gezicht aan te brengen.

“Het is jouw lijf, jouw kinderwens, jouw liefde, jouw recht. Dat verdedigen wij op straat en in het parlement”, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci. “In België is er al een lange weg afgelegd maar de strijd is nog niet gestreden”, benadrukt ze. “Maar tot zolang discriminaties bestaan, zal de Pride naast een groot feest, ook een politieke statement blijven.”

Transgender

Daarom staan vooral transgenders in de spotlights. Want hoewel de voorstellen van Justitieminister Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kanse Elke Sleurs (N-VA) om de wet op transseksualiteit aan te passen, volgens Groen al belangrijke stappen in de goede richting zijn, is dat heus niet voldoende.

“De huidige regeling zorgt voor te veel onnodig leed. Het kan een stuk menselijker”, zegt Senator Petra De Sutter (Groen). “De voorstellen zijn al goed, maar laat het niet bij woorden blijven.”

Ik beslis echt

De Groenen willen, zoals het thema het al zegt, dat mensen zelf kunnen beslissen over hun genderidentiteit. “Er bestaat geen enkele behandeling of diagnose om over genderidentiteit te oordelen”, redeneren ze. “Daarom willen we volgend jaar op de Pride een nieuwe wet vieren en niet opnieuw aankondigingen horen.”

Gesponsorde artikelen