Groen wil nu ook de Grondwet wijzigen, net als Open Vld en N-VA. Maar net nu begraaft CD&V het idee verder

Groen wil nu ook de Grondwet wijzigen, net als Open Vld en N-VA. Maar net nu begraaft CD&V het idee verder

Wordt de volgende Kamer er eentje met de bevoegdheid om de Grondwet te wijzigen of niet? Het is nog altijd geen uitgemaakte zaak, Groen lanceert vandaag een nieuwe oproep om wel degelijk er aan te kunnen sleutelen. Eerder vroegen Open Vld en N-VA hetzelfde. CD&V wil dan weer een staatshervorming na 2024, en blijft vaag over een wijziging in de volgende legislatuur. Maar de Franstaligen tonen hoe dan ook weinig enthousiasme.

Moet de volgende vijf jaar gesleuteld kunnen worden aan de Grondwet? Die vraag is prangend: want als de Kamer zichzelf die bevoegdheid wil geven, en als het volgende parlement een “Constituante” wil worden, zoals dat technisch heet, dan moet de huidige Kamer de artikels die de volgende Kamer mag wijzingen, nu al aanduiden.

Want net omdat het de Grondwet is, kan je die niet zomaar wijzigen. Er is niet alleen in de volgende Kamer een tweederdemeerderheid nodig, de eerste stap moet nu al gezet worden.

Opvallend is dat een aantal partijen het toch duidelijk op de agenda zetten. Er is de N-VA, die pleit voor confederalisme, en graag na 26 mei 2019 een staatshervorming zou doen. Maar dan is er uiteraard een wijziging van de Grondwet nodig, wil het tenminste een beetje logisch en juridisch elegant gebeuren. Dat is niet bij elke communautaire hervorming overigens het geval geweest, het was ooit Leo Tindemans (CVP), die als premier ontslag nam omdat hij vond dat de Grondwet niet nageleefd werd bij een staatshervorming (“de Grondwet is geen vodje papier!”).

Groen wil één federale kieskring

Maar naast het argument van N-VA, duiken nu opvallende bondgenoten op om ook de Grondwet straks te kunnen wijzigen: de Vlaamse groenen. Niet dat ze in één bed met Bart De Wever willen belanden: “Wij willen net het land niet saboteren, zoals de N-VA, maar doen werken”, stelt Kristof Calvo in Het Laatste Nieuws. Groen wil haar ‘samenwerkingsfederalisme’ in de verf zetten. Maar daarbij moeten toch zaken veranderen: zo willen de groenen terug één minister van klimaat. En ze willen ook een federale kieskring. Plus de Senaat moet afgeschaft worden.

En dus wil Groen ook wel die Grondwet aanpakken. Eerder bekende Open Vld ook al kleur. Ook zij willen niet meteen een nieuwe staatshervorming, maar ze willen wel een ‘moderne versie’ van de Grondwet maken. Die is immers sinds 1830 niet meer vernieuwd, en dringend aan een update toe, volgens Open Vld.

CD&V wil pas in 2024 staatshervorming

Maar net op het moment dat Groen haar oproep lanceert, komt CD&V met een andere boodschap. De christendemocraten willen wel een nieuwe staatshervorming, net zoals de N-VA. Alleen willen ze die in de volgende legislatuur voorbereiden, en pas in 2024 uitvoeren. In de Senaat zouden dan de Franstaligen én de Vlamingen voorstellen kunnen doen “en een blauwdruk voorbereiden”. Meteen lijkt het erop alsof CD&V daarmee dan net het idee begraaft om de Grondwet aan te duiden voor wijzigingen. Maar of dat echt zo is, is maar de vraag. Pieter De Crem (CD&V) wilde het deze ochtend alvast niet met zoveel woorden zeggen op Radio 1.

En hoe dan ook zijn er nog de Franstalige partijen. Want de Grondwet voor herziening vatbaar verklaren, dat doe je met een gewone meerderheid. Maar N-VA, Open Vld en Groen raken daar samen allerminst. Zelfs als Ecolo zou meegaan met het idee van “constructief federalisme”, is dat de enige Franstalige partij die voorlopig de Grondwet wil wijzingen. De MR van premier Charles Michel sloot ooit met de N-VA wel de deal, bij de start van de regering in 2014 om, bij een positief einde van de regering, de Grondwet te kunnen laten wijzingen in de volgende legislatuur.

Maar dat ‘positief einde’ kwam er nooit, vandaag heeft de MR dus allerminst zin. En ook de PS wil graag de deur op slot houden voor gelijk welke staatshervorming. De kans dat er dus nog een meerderheid gevonden wordt om de volgende Kamer toch de Grondwet te kunnen laten wijzigen, wordt dus kleiner met de dag.

Gesponsorde artikelen