Groene en blauwe flitsen bij de aardbeving in Mexico: samenzweringstheorie of gewoon logische wetenschap? 

Groene en blauwe flitsen bij de aardbeving in Mexico: samenzweringstheorie of gewoon logische wetenschap? 

Terwijl een aardbeving plaatsvond in het zuiden van Mexico, zagen mensen in de hoofdstad enkele geheimzinnige groene en blauwe flitsen. Naast samenzweringstheorieën, bestaan er ook enkele wetenschappelijke verklaringen. We moeten wel toegeven, dat de wetenschappers er nog niet helemaal uit zijn.  

Vandaag renden heel wat mensen uit hun huizen door de aardbeving in het zuiden van Mexico. De krachtige aardbeving van een magnitude van 8,4 heeft heel wat veroorzaakt. Naast angst, hebben de inwoners van de hoofdstad Mexico City ook nog iets gek kunnen waarnemen. Tijdens de aardbeving zagen mensen mysterieuze lichtflitsen in de lucht met een groene en blauwe kleur. Weeeeeird …

Theorieën

In de afgelopen eeuw zijn slechts 60 van zo’n aardbevingslichten waargenomen. Wetenschappers en seismologen zijn er nog steeds niet helemaal uit, hoe deze flitsen tijdens aardbevingen worden veroorzaakt.

Eén ding is zeker: het gaat hier niet om een doodnormale onweersbui. Sommige mensen geloven dat het komt omdat elektriciteitskabels worden geraakt. Anderen beweren dan weer dat zoiets al duizenden jaren wordt waargenomen. Daarnaast heb je ook mensen die overtuigd zijn van een samenzweringstheorie.

Bliksem vanuit de aarde

Deze lichtgevende verschijnselen komen niet voor bij elke aardbeving en zijn zelfs heel zeldzaam. Sinds het jaar 1600 zouden ze ongeveer bij 0,5 procent aardbevingen waargenomen zijn. De kans dat elektriciteitskabels worden geraakt, is dus net iets kleiner geworden.

Friedemann Freund, die bij NASA werkte, heeft in 2014 geprobeerd om de oorsprong van deze flitsen te achterhalen. Volgens het kijkmagazine, ontdekte hij dat zo’n flitsen in 97 procent van de gevallen enkel plaatsvonden op breuklijnen rondom aardplaten. Hij heeft ook bewezen dat zo’n flitsen enkel voorkomen als platen van elkaar bewogen en niet onder elkaar.

Een studie die gepubliceerd werd in het seismologisch tijdschrift Seismological Research Letters, bespreekt verschillende theorieën. “Incidenten over heel de wereld, worden beschouwd als bewijs dat aardbevingsflitsen echt zijn en het een wijdverspreid fenomeen is”, luidt het in het artikel. De wetenschappers gaan ervan uit dat het waarschijnlijk gaat om elektrische ladingen die vrijkomen tijdens seismische beweging. Hierdoor komen elektrische vonken in aanraking met de lucht waardoor licht wordt gecreëerd. Eigenlijk spreken ze hier van een bliksem die uit de aarde komt.

Bam!

Deze theorie is iets eenvoudiger: het licht word gecreëerd door twee lagen van eenzelfde stof die tegen elkaar wrijven. Hierdoor ontstaat elektrische spanning en bam: een lichtflits.

In metro.uk spreekt professor Troy Shinbrot van de Rutgers universiteit ook van een gelijkaardige theorie. Volgens hem kan de aardkorst die in lagen breekt, spanning doen ontstaan in de lucht, waardoor we een lichtflits kunnen waarnemen.

Kleuren en vormen

Volgens de studie in het seismologisch tijdschrift hebben verschillende ooggetuigen gerapporteerd over de lichtflitsen. De auteurs geloven dat bepaalde gebieden gekoppeld zijn aan overeenkomsten met bepaalde vormen en kleuren.

Wat het fenomeen ook veroorzaakt, het is en blijft iets heel speciaal.

Hieronder de beelden van de flitsen in Mexico City:

Geoscienceworld.org

Gesponsorde artikelen