Groenen winnen Franse gemeenteraadsverkiezingen, Hidalgo blijft op post in Parijs

Anne-Hidalgo-PS
Isopix

In Frankrijk hebben de Groenen (EÉLV) en andere linkse politieke partijen de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. De socialistische burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo (PS), kon haar sjerp behouden, net zoals premier Edouard Philippe in havenstad Le Havre.

Het ging om de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen, volgend op de eerste die net voor de lockdown in Frankrijk gehouden werd. In beide gevallen was de opkomst bijzonder laag. Zondag in de late namiddag lag die op ongeveer 35 procent, nog lager dan meer dan drie maanden geleden.

Linkse coalities

De verkiezingen zijn overwegend uitgedraaid op een groene golf. De ecologisten halen grote steden zoals Lyon (Grégory Doucet), Straatsburg (Jeanne Barseghian), Besançon (Anne Vignot) en Marseille (Michèle Rubirola) binnen. Vaak gebeurde dat in een coalitie met socialistische partijen.

In Parijs mag de socialistische burgemeester Anne Hidalgo de sjerp de komende jaren blijven omgorden. Zij kreeg daarbij de steun van de groenen. Een andere prominente kandidaat van PS, Martine Aubry, houdt heel erg nipt stand als burgemeester van Rijsel (Lille).

Rassemblement National

Ondanks de sterke resultaten van links kunnen de centrumrechtse Les Républicains uitpakken met winst in Toulouse (Jean-Luc Moudenc) en enkele middelgrote steden.

In Perpignan is het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen het grootste. Louis Aliot, de ex van Marine Le Pen, haalde het daar Het is de eerste keer dat een Franse stad met meer dan 100.000 inwoners in handen valt van een uiterst rechtse partij. “Er is een echte klik gemaakt, want we zullen ook aantonen dat we in staat zijn om grote gemeenschappen te beheren”, verklaarde Le Pen op de openbare omroep.

Regeringsherschikking

Tot slot is er weinig nieuws te melden voor La République En Marche (LRM). De partij van de Franse president Emmanuel Macron kon geen enkele grote stad binnenhalen, waaruit nog maar eens blijkt dat de nieuwe partij geen lokale verankering vindt.

Premier Edouard Philippe er als onafhankelijke in om burgemeester te blijven van Le Havre. De verwachting is dat hij vertrekt naar de Normandische havenstad, zodat Macron zijn regering kan herschikken. Door de coronacrisis werd Philippe populairder dan de Franse president, die zijn ambtsperiode daarmee nieuw leven wil inblazen.

Edouard Philippe LREM
De Franse premier Edouard Philippe (LREM) – Bron: Isopix

Gesponsorde artikelen