Groenland niet te koop: Trump cancelt trip naar Denemarken

Groenlandmeeting met Trump afgelast
epa

Dan toch niet: Trumps plan om Groenland te kopen, is definitief van tafel geveegd. Nauwelijks een week nadat Trumps initiële plannen bekend raakten, moet de VS terugkrabbelen. Dat het ‘m serieus te doen was, mag blijken uit een voorziene trip, die nu afgelast wordt.

Groenland staat niet te koop: da’s de boodschap die Denemarken vorige week de wereld instuurde nadat bekend raakte dat Trump het eiland wou kopen. Groenland is een grotendeels zelfstandige provincie van Denemarken. De inwoners hadden eerder weinig zin in Trumps voorstel.

Meeting afgezegd

Maar het was Trump wel degelijk serieus te doen: alles heeft een prijs, moet de redenering geweest zijn. Dus stond er al een meeting met premier Mette Frederiksen in de steigers, al heeft Trump die nu afgezegd. De publieke opinie was dan ook duidelijk: een vrij belachelijk idee.

Trump beloofde wel om géén Trump Tower in Groenland neer te poten.

Natuurlijk is het dat niet écht: er is een goede reden waarom de adviseurs van Trump hem aanraden om Groenland te kopen. Hij zou trouwens niet de eerste president zijn die dat probeerde: Harry Truman deed het hem voor. Die bood zo’n 100.000 dollar voor Groenland, dat bod werd afgewezen.

Waarom Groenland (niet)?

Anderzijds is Groenland een te waardevolle partner voor Denemarken om los te laten. Daar lees je hier alles over. De grond zit vol mineralen, van goud tot aluminium. Maar aan die grondstoffen raken, is ook geen evidentie. Je kan de bewoners van Groenland ook niet zomaar negeren: die kosten de Deense staat momenteel zo’n 600 miljoen euro per jaar. Of Trump ook die prijs wou betalen, is onduidelijk.

Hoeveel Trump in gedachten had als startbod, zullen we nooit weten. Wat wel duidelijk is: het Groenlandplan kon nooit echt op veel sympathie rekenen. Da’s gedeeltelijk omdat de Groenlandse bevolking de laatste tijd vooral mikt op onafhankelijkheid van Denemarken en dus zeker niet onder de vleugels van de VS wil terechtkomen. Meeting afgelast: tot zover het schandaal van de week.

Gesponsorde artikelen