Groot pak rammel voor Facebook op beurs: experten zien nu zelfs koopkansen

Groot pak rammel voor Facebook op beurs: experten zien nu zelfs koopkansen

Het aandeel van Facebook kent haar grootste waardevermindering ooit op de beurs. Het gaat om een daling van bijna 20 procent. Analisten spreken nu zelfs over koopkansen.

De beurs is pas open in New York en de aandelen van Facebook zijn sindsdien al gedaald met bijna 20 procent. Daardoor gaat zo’n 120 miljard dollar beurswaarde verloren. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg is daardoor het eerste ter wereld om in één dag meer dan 100 miljard te verliezen. Op de tweede plaats staat de computerchipmaker Intel met bijna 100 miljard dollar.

“Aan zichzelf te wijten”

De winstvoorspellingen voor aandelen van Facebook worden nu massaal lager geschat door beurshuizen en analisten. Volgens de meesten zouden de strengere veiligheidsregels en de stagnerende groei van gebruikers nog twee jaar negatieve effecten hebben op de winst van het bedrijf.

Beurshuis Baird verwoordt het zo: “Facebook heeft de meeste problemen aan zichzelf te wijten. Het sociale netwerk offert bewust marges op om het aantal gebruikers op te drijven.”

Het gerenommeerde beurshuis Suntrust Robinson spreekt van “een koopgelegenheid naar aanleiding van de terugval van het aandeel”: “De nadruk van Facebook op content die meer in interactie gaat met de gebruikers en het promoten van verhalen op zijn eigen dienst News Feed zal de omzet op lange termijn ondersteunen.”

Geen paniek voor langetermijnbeleggers

Voor langetermijnbeleggers, die investeren in Facebook, is dit pak rammel op de beurs vandaag geen ramp. Zo is het aandeel van Facebook teruggeschroefd tot de koers van ongeveer twee maanden geleden. Het gaat om een aandeel van 2 procent hoger dan rond de nieuwjaar periode.

Eerder dit jaar kwamen Facebook en het databedrijf Cambridge Analytica in opspraak omdat ze gegevens van miljoenen Facebookgebruikers verzameld hadden via apps om gebruikersprofielen op te stellen en die te targeten.

Zuckerberg moest zich in de nasleep daarvan gaan verantwoorden in het Amerikaanse congres en in het Europees Parlement.

EPA

Gesponsorde artikelen