Left Right
scrollTop top

Grootste rollercoaster ter wereld werd ontwikkeld in Europese ministaat


Grootste rollercoaster ter wereld werd ontwikkeld in Europese ministaat

De Formula Rossa is ’s werelds snelste rollercoaster. Hij bevindt zich in het amusementspark Ferrari World in Abu Dhabi en bereikt in 4,5 seconden een snelheid van 240 km per uur. 

De rollercoaster werd door een bedrijf in het piepkleine Liechtenstein gebouwd. Het bedrijf Intamin Amusement Rides International telt slechts 180 werknemers. Toch domineert Liechtenstein de nichemarkt van de rollercoasters in Europa.

Van de 143 nieuwe rollercoasters die vorig jaar in gebruik genomen werden is 75% van Europese makelij. Ze kosten makkelijk 20 miljoen euro per stuk en omdat elk exemplaar uniek is, zijn schaalvoordelen uitgesloten. In The Wall Street Journal zegt amusementsparkenexpert Claus Frimand dat de materialen wereldwijd aangekocht worden maar dat het design bijna altijd Europees is.

Europa onklopbaar, maar hoe lang nog?

Europa blijft onklopbaar op het gebied van de productie van duurdere en ingenieuze producten zoals luxewagens, privé-helikopters en skiliften. Die zijn meteen ook goed voor grotere winstmarges en ervaren werknemers krijgen er dan ook lonen waarmee niet te concurreren valt.

Hoewel er enkele jaren van crisis en werkloosheid waren, blijven de Europeanen toch winstgevend in die niches. Dat komt door de combinatie van doorgedreven specialisering met traditie en innovatie. De voorsprong wordt volgens insiders wel kwetsbaarder door een dreiging vanuit China aangezien zij volop inzetten op amusementsparken. Toch is paniek nog niet nodig want de Chinezen werken voorlopig vooral met lokale leveranciers.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899