Left Right
scrollTop top

“Grootste strooppartij ooit”: 87 olifanten afgeslacht voor ivoor in Botswana


“Grootste strooppartij ooit”: 87 olifanten afgeslacht voor ivoor in Botswana

In de buurt van het Okavango Delta-reservaat in het noorden van Botswana zijn natuurbeschermers gestuit op de karkassen van 87 olifanten. Bij Elephants Without Borders zeggen ze nog nooit zo’n grote strooppartij in Afrika te hebben aangetroffen. In hetzelfde gebied werden ook vijf ultrazeldzame witte neushoorns gedood door stropers.

Botswana heeft met zo’n 130.000 olifanten de grootste populatie van deze dieren ter wereld. In het verleden waren olifanten hier vergeleken met andere Afrikaanse landen redelijk veilig voor stropers, maar natuurbeschermers merken dat dat de laatste jaren is veranderd. Mogelijk komt dat doordat de regering van Botswana minder mensen en middelen inzet om dieren te beschermen.

Een derde van Afrika’s olifanten

Elephants Without Borders besloot controlevluchten uit te voeren in het gebied na berichten van de lokale bevolking dat de stroperij flink was toegenomen. Dat het aantal dode dieren zo groot zou zijn, hadden de onderzoekers niet verwacht. Volgens een onderzoeker zijn de olifanten gedood om het ivoor van hun slagtanden te bemachtigen. De meeste dieren zijn de afgelopen weken afgeslacht.

De jongste tien jaar is ongeveer een derde van Afrika’s olifanten gedood. In Tanzania is zelfs 60 procent van de olifanten afgemaakt voor hun ivoor.

Elephants without borders

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443