Wifi krijgt grootste upgrade in 20 jaar

Binnenkort kan iedereen gebruik maken van sneller internet. Je zal niet alleen sneller internet hebben, je zal ook meer apparaten kunnen aansluiten op de verbinding zonder dat er storing optreed.

De Federal Communications Commission (FCC) in Amerika heeft besloten een deel van het spectrum van 6GHz te openen voor vrij gebruik. Dat betekent dat routers meer ruimte krijgen om te doen waarvoor we ze in huis halen.

Wifi 6E

Het spectrum wordt later dit jaar vrijgegeven. Nu wifi toegang heeft tot het spectrum op 6GHz, kunnen we spreken van de grootste upgrade sinds de lancering van wifi. De upgrade zou de hoeveelheid voor routers met vier keer doen toenemen.

De nieuwe communicatiestandaard zal de naam Wifi 6E krijgen en zal ook de snelheid van je apparaten verhogen. Omdat 6GHz de maximale capaciteit van een kanaal benut, terwijl een 5GHz-verbinding, zoals we het nu kennen, het moet doen met minder lange signalen.

Eind dit jaar beschikbaar

ISOPIX

Er wordt verwacht dat we tegen het einde van haar de eerste apparaten met Wifi 6E gaan zien. Om er gebruik van te maken zal je wel apparaten nodig hebben die een 6GHz-verbinding ondersteunen.

Als onmiddellijke reactie op dit nieuws, verhoogt Proximus de uploadsnelheden van zijn klanten met vast internet. Het bedrijf komt zo ook tegemoet aan het verhoogde internetgebruik tijdens de lockdown.

Twee Nederlanders

In 1988 bedacht de Nederlander, Cees Links, een technologie waarmee computers draadloos met elkaar verbonden konden worden. Vic Hayes, ook een Nederlander, was voorzitter van de werkgroep die een standaard moest ontwikkelen voor draadloze netwerken. Gezien hun rollen worden deze twee Nederlanders gezien als de uitvinders van Wifi.

Wifi staat voor Wireless Fidelity. Tegenwoordig is de term ook gekend onder de naam WLAN. Dat beter te begrijpen is als Wireless Local Area Network.

Meer
Lees meer...