Grootvader van klimaatwetenschappen, Wallace Smith Broecker, overleden

Grootvader van klimaatwetenschappen, Wallace Smith Broecker, overleden

Wallace Smith Broecker, de Amerikaanse wetenschapper die de term ‘Opwarming van de Aarde’ of ‘Global Warming’ lanceerde, is overleden. Hij werd 87 jaar.

Broecker stond bekend als “de grootvader van de klimaatwetenschappen”. In de jaren 70 voorspelde hij al dat de stijgende hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer zou leiden tot een stijging van temperaturen over de hele wereld. Het nieuws van zijn dood werd bevestigd door de Columbia University.

Professor Michael Oppenheimer van de prestigieuze Princeton University zegt aan persbureau AP dat Broecker “uniek, briljant en strijdlustig” was.

“Een ophitser”

Hij wijst er ook op dat de ontdekkingen van Broecker van groot belang waren om te ontdekken hoe het klimaat van de aarde verandert: “Geen enkele wetenschapper was meer stimulerend om mee in contact te treden. Hij was een ophitser, maar op de goede manier. Hij was niet bang om onpopulaire idee├źn naar voren te brengen. Denk maar aan zijn voorstel om kleine partikels de ruimte in te schieten om de klimaatsverandering te vermijden. Maar het was altijd een conversatie in twee richtingen.”

“Legende van klimaatsverandering”

Ook andere wetenschappers droegen een eerbetoon op aan Broecker. Michael Mann van het Earth System Science Center aan de Pennsylvania State University zegt dit aan AP: “Broecker heeft op z’n eentje de notie gepopulariseerd dat dit alles zou kunnen leiden tot een dramatische klimaatverandering.”

Robert Rohde, wetenschapper bij Berkeley Earth, zegt dat Broecker “een legende van klimaatsverandering is”.

Strijd tegen scepticisme

Broecker kwam in 1959 voor het eerst bij de Columbia University. De universiteit noemt hem in een reactie “een genie en een pionier” en “waarschijnlijk een van de grootste geowetenschappers ter wereld”.

De universiteit stelt ook dat Broecker zijn hele leven lang een leidende figuur was in “de oorlog tegen de antropogene klimaatsverandering”. Hij zei dat het dringend tijd was om minder koolstof in de atmosfeer te lanceren en dat de broeikasgassen uit de atmosfeer verwijderd moeten worden. “Fossiele brandstoffen verbranden is niet erg”, zei hij. “Wat erg is, is het dumpen van afval in de atmosfeer.”

“Een pionier die tegen het scepticisme in ging”, schrijft de universiteit verder. Zijn onderzoek blijft tot op de dag van vandaag relevant.

“Klimaat is razend beest”

Broecker deed in 1997 nog opvallende uitspraken over de klimaatverandering: “We leven in een klimaatsysteem dat abrupt kan springen van de ene toestand naar de andere. Door broeikasgassen uit te stoten, voeren we iets uit dat verwoestende gevolgen zou kunnen hebben. We zijn aan het spelen met een razend beest, een klimaatsysteem dat al aangetoond heeft dat het erg gevoelig is.”

Gesponsorde artikelen