Left Right
scrollTop top

Grote coalitie in Gent: Open Vld-Groen-sp.a-CD&V


Grote coalitie in Gent: Open Vld-Groen-sp.a-CD&V

Na een dag vol opbouw en spanning, was er vandaag de verzoening in Gent. Daarbij keken Rudy Coddens (sp.a) en Filip Watteeuw (Groen) eens diep in de ogen van Mathias De Clercq (Open Vld) en Mieke Van Hecke (CD&V). Dat moet uiteindelijk leiden tot het onvermijdelijke: de vier gaan gesprekken opstarten om een coalitie te vormen. Wie burgemeester wordt, is nog niet duidelijk. Zowel De Clercq als Watteeuw worden co-formateurs. 

Toch enige opluchting in Gent, waar politiek verhitte discussies meestal plaatsvonden tussen N-VA en sp.a de afgelopen jaren, maar niet binnen de voormalige paars-groene meerderheid. Alleen was de sfeer de afgelopen 24 uur na de verkiezingen onder het vriespunt gezakt, tot en met wederzijdse claims om als eerste ‘te mogen de andere uit te nodigen’.

Wie dat initiatiefrecht had, bleek plots zelfs de inzet van de nationale politiek, toen de partijvoorzitter op een TV-debat zich mengden in de discussie. Daarbij stonden Meyrem Almaci (Groen) en John Crombez (sp.a) aan de ene kant, om hun kartel in Gent te verdedigen. Groen-sp.a behaalde samen 21 zetels en was de grootste. In zetels ging Groen fors vooruit, en klom het tot 14 zetels. Sp.a behield er slechts 7. Samen vonden ze dat zij aan zet waren.

Maar dat vonden Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) ook. Hun lokale lijsten, met kopman Mathias De Clercq en kopvrouw Mieke Van Hecke hadden zich al samen gezet, en presenteerden zich als één blok. De Clercq haalde in Gent veruit de meeste voorkeurstemmen, iets meer dan 24.000 in totaal. Bovendien heeft Open Vld 15 zetels, ééntje meer dan Groen. CD&V is de kleinste, Van Hecke heeft vier zetels en steunt De Clercq als nieuwe burgemeester. Bovendien haalden Open Vld en CD&V samen wel meer stemmen in Gent dan het kartel Groen-sp.a.

Sp.a en CD&V niet mathematisch nodig

Uiteindelijk was er na wat zenuwachtigheid dan toch een gezamenlijke meeting in Gent, en die verliep positief. Zonder zich over de vraag uit te spreken wie de nieuwe burgemeester gaat worden, is beslist om coalitiebesprekingen op te starten.

Dat zou dan leiden tot een coalitie met vier, in volgorde van grootte: Open Vld (15 zetels), Groen (14 zetels), sp.a (7 zetels) en CD&V (4 zetels). Die laatste twee zijn in feite niet nodig om een meerderheid te vormen in Gent. Maar ze zitten vastgeklikt aan de grotere partijen in de coalitie. Wat dat straks zal geven voor de verdeling van de bevoegdheden in het schepencollege, valt af te wachten.

Maar met vier zal de huidige coalitie, die bestond uit Groen, sp.a en Open Vld, hoe dan ook moeten herschikken. En verwacht wordt dat ook sp.a fors bevoegdheden zal prijsgeven: na hun moeilijk resultaat moesten ze al de burgemeesterssjerp voor Coddens opgeven.

De vraag wie burgemeester mag worden is ondertussen nog niet opgelost. Twee kandidaten blijven overeind: De Clercq en Watteeuw.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339