Grote Europese voetballanden moeten World Cup boycotten

Grote Europese voetballanden moeten World Cup boycotten

De grote West-Europese voetballanden Frankrijk, Duitsland en Spanje, moeten samen met Engeland het wereldkampioenschap voetbal in Rusland dit jaar boycotten. Die oproep komt van Christian Purslow, tot vorig jaar managing director van de Engelse voetbalclub Chelsea, in een schrijven aan de Britse krant The Times. Door weg te blijven van de World Cup zouden deze landen volgens Purslow (54) aan het Russische publiek duidelijk moeten maken welk imago hun president Vladimir Poetin in het buitenland heeft.

De krant stelt dat Chelsea, de eerste Engelse club die voordeel haalde uit de investeringen van een Russische oligarch zeker wat gewicht in de schaal kan leggen.

Diplomatieke sancties

Purslow benadrukt dat indien de drie toonaangevende Europese voetbalnaties, die volgens de bookmakers de halve finales van de World Cup zullen halen, Engeland ondersteunt in de boycot, dat de geloofwaardigheid en aantrekkingskracht van het voetbaltornooi zal worden vernietigd. En dat terwijl de populariteit van Poetin zwaarder zou worden aangetast dan wanneer men hetzelfde probeert met economische of diplomatieke sancties.

Theresa May liet eerder al weten dat de Britse koninklijke familie en de Britse ministers niet aanwezig zullen zijn op de World Cup en dat uit protest tegen de aanslag met gifgas op de Russische dubbelspion Sergej Skripal in Salisbury. May zal echter, naar eigen zeggen, niet actief ingrijpen in de sport.

Vergeldingsmaatregelen

Vijftien jaar geleden werd Chelsea door de Russische tycoon Roman Abramovich nam vijftien jaar geleden Chelsea over en dat Russische geld bracht ongekende rijkdom binnen de Engelse club. Door contracten te sluiten met Nike en Yokohama realiseerde Purslow tijdens zijn ambtstermijn een sponsoring-contract van 100 miljoen pond per jaar.

“Als de beschadigende acties tegen Rusland worden verdergezet, dan kan de mogelijkheid op vergeldingsmaatregelen niet worden uitgesloten” zegt Yakovenko. Hij benadrukt dat de acties gevaarlijke proporties aannemen en dat de situatie dreigt te escaleren. Toch vraagt hij om het hoofd koel te houden.

Gesponsorde artikelen