Grote flitsmarathon morgen wordt waarschijnlijk grote flop

Grote flitsmarathon morgen wordt waarschijnlijk grote flop

De kans is erg groot dat de grote flitsmarathon morgen een totale mislukking wordt. Volgens de krant De Morgen werkt een op de drie lokale politiezones niet mee. De zones die wel meewerken kunnen amper extra middelen inzetten.

Er waren voor- en tegenstanders, maar voor veel mensen klonk het te mooi om waar te zijn. Enkele weken geleden mochten we allemaal via de website van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) ingeven waar en wanneer de politie gedurende 24 uur massaal zou moeten flitsen. Een flitsmarathon, quoi. Bijna 52.000 mensen voegden locaties toe en vorige week lekte uit dat donderdag 17 april D-day zou zijn. 

4 straten in Gent

Maar volgens De Morgen zal het morgen allemaal zo’n vaart niet lopen. Er zullen blijkbaar maar weinig tips ook daadwerkelijk als flitslocatie gebruikt worden. Volgens de krant werden bijvoorbeeld in Gent 1.300 plaatsen aangeduid, maar zal er slechts in 4 straten geflitst worden. En wat blijkt? Flitsen in vier straten is eigenlijk het dagelijkse streefdoel, een dag als een ander dus voor de Gentse politie.

Ook in andere steden blijkt dat er niet meer patrouilles de straat op worden gestuurd. Blijkbaar hebben bepaalde zones gewoon niet meer radars, klinkt het in de krant. En er zijn ook 69 politiezones die bewust niet deelnemen, bijvoorbeeld omdat ze het net zoals de politie van Brugge een grote pr-stunt vinden of omdat ze net zoals Grimbergen of Hasselt een dergelijke grote actie niet nodig vinden bovenop de gewone snelheidscontroles.

1 flitser per 266 km

Hoewel slechts enkele van de 126 deelnemende zones meer mensen en middelen inschakelen, houden de organisatoren toch vol dat hun actie een groot succes is. “Het lééft bij de mensen”, laat politiewoordvoerder Peter De Waele optekenen in de krant Het Laatste Nieuws. De federale politie gaat alle 51 flitswagens inschakelen op de snel- en gewestwegen, goed voor één flitser om de 266 kilometer.

Gesponsorde artikelen