Grote krimp bij sp.a, maar John Crombez “is blij met het resultaat”

John Crombez (sp.a)

John Crombez heeft het niet kunnen vermijden: een verder afkalving van de sp.a is een feit in Vlaanderen. Op links is de PVDA doorgebroken, en Groen snoept aan de andere kant ook af. Maar de sp.a voelt zich niet zo slecht: ze blijven groter dan de groenen.

SP.A-voorzitter John Crombez wilde niet meteen weten van een nederlaag: “We hebben durven vernieuwen. Ik ben blij met dit resultaat. Ik wil de nieuwe verkozenen veel geluk wensen.”

De verwachtingen waren somber, en Crombez zette alles op alles om de nederlaag verteerbaar te maken: “Solidariteit is en blijft onze basiswaarde. Het is duidelijk dat er vandaag een verkiezingsuitslag is die ingrijpend is. Het is belangrijk dat er snel een beleid komt. Mensen hebben geen boodschap aan politiek gekronkel.” Daarbij deed hij allerminst de deur naar machtsdeelname dicht. Vermoedelijk gaat zijn partij straks ook zeker praten met de N-VA, die Vlaams het initiatief neemt.

Een flirt met de tien procent, dat was wat gevreesd werd, en dat is het ook geworden. De sp.a, ooit een grote traditionele partij in de Belgische politiek, is vandaag nog maar een schim in het landschap. Want de partij raakt op veel plaatsen niet meer tot in de dubbele cijfers. In zetels ziet het er naar uit dat de sp.a flink achteruit moet.

Nochtans zijn de resultaten allerminst positief. De campagne was helemaal opgebouwd rond ‘zekerheid’. Maar Crombez had een grote gok genomen, door z’n cumulverbod sterk door te drijven: lokale schepen en burgemeesters mogen niet tegelijk ook nog in het parlement zitten. En bovendien schoof de partij ook nog eens een pak onbekenden naar voor, met alle gevolgen van dien. Onder meer Conner Rousseau in Oost-Vlaanderen haalt een score onder de 10 procent.

In de provincies Limburg en West-Vlaanderen, waar de partij iets hoger scoort traditioneel, houdt de partij wel ietsje stevigere scores vast. Maar al bij al is het een droevig beeld bij sp.a.

Echt verwonderlijk is dat niet: want de PVDA schiet vooruit, en haalt voor het eerst zetels in Vlaanderen. Meteen heeft de sp.a er op links een forse concurrent bij, die zowel in het Vlaams parlement als in de Kamer stevig links van de socialisten kan staan.

En bovendien is er Groen. Die scoren niet zoals de peilingen aangaven of ze zelf gehoopt hadden, maar groeien wel opnieuw. Meteen raken de socialisten dan gekneld tussen groenen aan de ene kant en communisten aan de andere kant. Alleen gaat Groen ook wel niet fors over de sp.a, zoals iedereen eigenlijk verwacht had. Dat, en het feit dat er straks mogelijkheden zijn om in de Vlaamse en federale regering te stappen, maken dat er bij de sp.a niet zoveel reden tot pessimisme is.

Gesponsorde artikelen