‘Grote peiling’: Vlaams Belang zou N-VA van troon stoten als er nu verkiezingen waren

Uit de nieuwe Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir blijkt dat Vlaams Belang de grootste partij zou zijn als het vandaag federale verkiezingen zouden zijn. Vlaams Belang zou 27,3 procent van de stemmen halen, dat is 2,5 procent meer dan bij de verkiezingen van 26 mei. N-VA zou van de troon gestoten worden als grootste Vlaamse partij en zou eindigen op 22,1 procent. Open Vld zakt onder de 10 procent.

De regeringsonderhandelingen zouden voor een verschuiving in het kiesgedrag van de Vlaming zorgen als het vandaag verkiezingen waren. Zo blijft Vlaams Belang klimmen en zou het de grootste partij worden met 27,3 procent. N-VA wordt tweede met 22,1 procent. Als het cordon sanitaire doorbroken zou worden en Vlaams Belang en N-VA dus samen in een coalitie zouden stappen, zouden beide partijen 49 procent van Vlamingen vertegenwoordigen.

Open Vld grote verliezer

CD&V en Groen hangen rond de 11 procent, een stijging voor de christendemocraten. Open Vld is de grote verliezer. Waar de liberalen in mei 2019 nog 13,5 procent haalden, zou dat nu amper 9,9 procent zijn. Sp.a haalt ongeveer 9 procent en PVDA klimt naar zo’n 8,5 procent.

Meer
Lees meer...