Grouwels wil met “cowboys” van Uber praten

Grouwels wil met “cowboys” van Uber praten

Brussels minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels (CD&V) heeft in Terzake gereageerd op de commotie rond de alternatieve taxi-applicatie Uber. Ze zegt dat de uitspraak van de rechtbank zal worden nageleefd, maar wil wel met het bedrijf in dialoog gaan.

In Terzake ging Grouwels in debat met Els Ampe van Open Vld Brussel, die vindt dat de regels “toekomstproof” gemaakt moeten worden, want “de Belgische wetgeving gaat gewoon niet mee met de digitale samenleving”. Grouwels had daar blijkbaar wel oren naar, en gaf toe dat er gesleuteld moet worden aan de wetgeving. “Ik heb niet gezegd dat de Brusselse regelgeving de natuurwet is.” Daarnaast is Grouwels ook bereid rond de tafel te gaan zitten met het Amerikaanse bedrijf, maar dan moet die laatste wel zelf contact opnemen. “Zij zijn als cowboys in Brussel neergestreken.”

De rechtbank oordeelde eerder deze week dat Uber alle ritten in Brussel onmiddellijk moet stoppen. Indien die uitspraak niet wordt nageleefd, zou het bedrijf een dwangsom van 10.000 euro per overtreding moeten betalen. Die uitspraak leidde tot kritiek, maar vooral Grouwels’ uitspraken tijdens een interview met deze site deden de discussie hoog oplaaien. Zelfs eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes haalde het interview aan en zei dat Grouwels in de negentiende eeuw leefde.

Sindsdien slaat de Brusselse minister wild om zich heen om zich te verdedigen, en beveelt de dienst onmiddellijk te stoppen, zonder al te veel succes overigens. Newsmonkey-uitgever Wouter Verschelden kon vanochtend zonder problemen een ritje met Uber bestellen, en ook onze collega’s van De Tijd hielden een ludieke #Uberrace tussen een officiële taxi en een Uber-wagen. Die laatste was overigens sneller én goedkoper.

Gesponsorde artikelen