Left Right
scrollTop top

Gruwelijk mysterie: al maanden spoelen houten vissersboten met lijken aan in Japan


Gruwelijk mysterie: al maanden spoelen houten vissersboten met lijken aan in Japan

Japan is in de ban van een luguber mysterie, want al twee maanden spoelen houten bootjes aan met daarop lijken die aan het ontbinden zijn. Het zijn vermoedelijk vissers die aan boord gestorven zijn en daarna stuurloos richting Japan varen. Mogelijk komen de boten uit Noord-Korea, waar Kim Jong-un de visindustrie wil herlanceren.

Noord-Korea heeft voorlopig nog geen melding gemaakt van vermiste vissersboten, maar dat is niet verwonderlijk aangezien dit soort zaken doorgaans geheim moet blijven. Maar Kim Jong-un zou wel beslist hebben om de visindustrie prioriteit te geven en daarvoor worden vissers op armzalige bootjes uitgestuurd, meestal met amper middelen om te navigeren. Het is dus goed mogelijk dat de lijken afkomstig zijn van Noord-Koreaanse vissers die verdwaald raakten op zee en daar zijn gestorven.

12 wrakken, 22 lijken

Het gaat niet om één of twee gevallen, want de Japanse kustwacht heeft sinds oktober al twaalf wrakken aangetroffen. Sommige boten spoelden in stukken aan, maar er zijn tot hiertoe 22 lichamen geborgen. Er zijn ook vijf schedels aangespoeld. Het is niet duidelijk hoe de slachtoffers zijn gestorven, maar waarschijnlijk zijn ze overleden door honger en door onderkoeling.

Deze periode van het jaar kunnen vissers voor de Koreaanse kusten onder andere inktvis en ‘king crab’ vangen, het is dus niet onlogisch dat er net nu veel vissers zijn uitgevaren. Het is ook niet de eerste keer dat vissersboten uit Noord-Korea ergens aanspoelen. De voorbije jaren kregen zowel Japan als Rusland te maken met scheepswrakken op hun kusten. Voedsel zoeken is de belangrijkste taak van het 1,2 miljoen soldaten tellende leger van Noord-Korea.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…