Gruwelijkste IS-executies tot nu toe? Overlevenden getuigen hoe militanten honderden gevangenen samen ombrachten

Militanten van IS zouden volgens een rapport van Human Rights Watch ongeveer 600 gevangenen in het midden van de woestijn om het leven hebben gebracht. Ze moesten op een rij gaan staan en werden vervolgens meerdere keren beschoten. Enkele overlevenden getuigen dat ze in de 24 uur voor de executie zelfs geen drinken meer kregen.  “Er is water genoeg in het paradijs”, kregen ze te horen.

Enkele mensen wisten de executie te overleven door zich in een kloof te laten rollen en te doen alsof ze dood waren. De feiten dateren al van 10 juni, maar komen nu aan het licht in een rapport dat Human Rights Watch op basis van hun getuigenis heeft samengesteld. Negen overlevende vertelden hoe de dode lichamen van andere mannen op hun vielen.

Alle slachtoffers waren sjiieten, christenen of jezidi’s. Ze waren in een lokale gevangenis op basis van hun godsdienst en etnische afkomst gescheiden van meer dan 1.500 andere gevangenen. Daar kregen ze de opdracht in de juiste rij te gaan staan. “Als ik één sjiiet tussen de soennieten vindt, dan ga ik zijn hoofd afsnijden met een stuk metaal”, klonk het dreigend.

Vervolgens werden de gevangenen ondervraagd over hun geloof, hun thuisstad en meer. Zo’n honderd sjiieten zijn erin geslaagd om zich voor te doen als een soenniet en ontsnapten zo aan meer geweld. De andere gevangenen moesten alles afgeven: geld, uurwerken, ringen, identiteitskaarten,… “Van zodra we onze bezittingen moesten opgeven, wist ik zeker dat ze ons gingen doden”, vertelt een getuige.

Getty Images

Water in het paradijs

De gevangenen kregen 24 uur lang geen water te drinken, maar de IS-militanten beloofden hen voorzieningen terwijl ze steeds dieper in de woestijn werden gedrongen. Bij aankomst kregen ze te horen dat er water in het paradijs is. Iedereen moest knielend op een rij gaan zitten aan de rand van een kloof die twee tot drie meter diep was. De gevangenen kregen allemaal een nummer dat ze luidop moesten zeggen.

Na de telling greep een militant het eerste slachtoffer vast om hem de keel over te snijden, maar hij werd tegengehouden door een andere man. “Ze zijn met te veel en wij met te weinig. Laten we hen met kogels doden”, besloot hij. Waarop hij de eerste man met verschillende kogels in de rug om het leven bracht. Daarna richtten ze zich tot de rest van de groep en begonnen ze op iedereen te schieten.

“Net voor ze het vuur openden, kon ik de twee mannen naast mij nog kussen, omdat we wisten dat we gingen sterven”, zegt een overlevende. “Na ons afscheid nam ik de foto van mijn dochter en vroeg God om me te sparen, want ze is alles wat ik heb.” Toen ze ophielden met schieten, probeerden de overlevenden te doen alsof ze dood waren.

Levend in brand gestoken

“Ik lag met mijn gezicht in het zand en hoorde de stappen van de IS-man naderen. Hij stond boven mij en schoot de man naast me in het hoofd. Vervolgens schoot hij ook op mij, maar de kogel raakte mijn rechterarm. Plots voelde ik iets warms onder mij vloeien. Het was het bloed van mijn vriend Haider. Ik gebruikte dus wat van dat bloed om mijn gezicht te bedekken, zodat ze dachten dat ik dood was.” Een andere overlevende vertelt dat hij een klein mes gebruikte om in zijn hoofd en nek te snijden, zodat het leek alsof hij geraakt was.

Pas toen ze verdwenen waren, durfden de overlevenden recht te staan en zagen ze de omvang van de massamoord. “Ik zag een lichaam zonder been, een ander waarvan het hoofd was weggeblazen.” Toen één persoon naar de top van de heuvel klom om te zien of de wagens van IS al ver genoeg waren, zagen ze hem en keerden terug. Ze openden het vuur voor een tweede salvo. Pas toen ze geen munitie meer hadden, besloten ze op te houden.

Daarmee was de hel voor de overlevenden nog niet voorbij, want vervolgens begonnen de militanten vuur te maken om de lichamen te verbranden. “Ze staken mijn rechterbeen in brand, maar ik moest de pijn verbijten tot ze weg waren, zodat ze niet merkten dat ik nog ademde.” En zo gingen ze verder van persoon naar persoon. Hierna waren nog dertig tot veertig mannen in leven, maar veel overlevenden stierven later terwijl ze probeerden te vluchten.

Urine drinken

“Een man die niet geraakt was hielp me lopen, want ik was te veel bloed aan het verliezen. We gingen onder een brug zitten en de man deed zijn urine in een fles. We dronken van zijn urine, want anders zouden we omgekomen zijn van de dorst”, zegt een overlevende. IS zou de hele executie ook gefilmd hebben, maar Human Rights Watch heeft online geen beelden gevonden. Nadien zou IS nog gelijkaardige massamoorden hebben uitgevoerd nabij de Iraakse stad Tikrit. Volgens IS zelf zouden 1.700 sjiitische soldaten vermoord zijn. Daarvan zijn wel beelden op het internet verschenen.

De overlevenden getuigen ook dat de meeste schutters van de executie erg jong waren. De ene oogde heel nerveus, terwijl de andere opgewonden was. Sommigen maakten ook grapjes over de kudde die ze verzameld hadden en dat ze “die avond goed gingen eten”.

Hieronder hoor je enkele overlevenden aan het woord:

(Bronnen: Human Rights Watch, Business Insider)
Meer
Lees meer...