Haal je portemonnee maar boven, want je rijbewijs (gratis) op school halen is verleden tijd

Haal je portemonnee maar boven, want je rijbewijs (gratis) op school halen is verleden tijd

Gratis je theoretisch rijbewijs halen vanop de schoolbanken is binnenkort verleden tijd. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt het systeem niet meer van deze tijd en wil jongeren niet meer naar de auto leiden.

Het zijn zo’n 40.000 jongeren die jaarlijks hun theoretisch rijbewijs halen in het middelbaar onderwijs. Door dat systeem kregen jongeren van zeventien een lessenreeks op school en konden ze gratis hun theoretisch rijexamen halen. Maar volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is dat niet meer van deze tijd, hij wil een online portaal met lespakketten voor alle leeftijden maken.

“Het is niet de taak van de Vlaamse regering om jongeren naar de auto te leiden”, zegt hij aan Het Nieuwsblad. “Het idee is ook voorbijgestreefd, want mensen halen steeds later hun rijbewijs. Als ze al een stuk in de twintig zijn, dan is dat voorlopig rijbewijs dat ze op hun zeventiende halen al lang verlopen en moeten ze toch opnieuw beginnen.”

Federdrive, de federatie van erkende rijscholen en opleidingscentra zegt ook dat de prioriteiten van jongeren anders liggen vandaag de dag: “vroeger lag de vrijheid van jongeren in een auto, maar vandaag ligt hun vrijheid bij hun iPad en dergelijke. Het zijn vooral de ouders die het gratis rijbewijs aantrekkelijk vinden.”

Het moet dan ook gezegd worden dat een rijbewijs halen niet goedkoop is. Hoewel je met je ouders kan leren rijden, kosten 20 uur les in de rijschool je gemakkelijk 1.000 euro.

Boerenverstand

De oppositie is minder enthousiast over het voorstel van Weyts. Vlaams volksvertegenwoordiger Renaat Landuyt van SP.A zegt dat de maatregel van Weyts progressief klinkt, maar dat niet is. “Hij wil de jongeren gewoon naar de duurdere privé sturen”, zegt hij. “Veel mensen raken zonder auto niet op het werk en je bouwt een grote veiligheidsmarge op als je de verkeersregels leert vanuit het standpunt van de auto”, aldus Landuyt.

Maar daar is Weyts het dan niet mee eens: “Dit is toch gewoon gezond boerenverstand? Blijkbaar weegt de gratis-politiek om stemmen te ronselen nog altijd zwaarder door bij de socialisten dan een pleidooi voor de alternatieven van de auto.’

Gesponsorde artikelen