Habemus rectorem! De UGent heeft na gênante verkiezingsrace eindelijk een nieuwe rector

Habemus rectorem! De UGent heeft na gênante verkiezingsrace eindelijk een nieuwe rector

Vijf maanden en negen stemrondes, zoveel was er nodig om een nieuwe rector te verkiezen aan de UGent. Rik Van de Walle mag zich de komende vier jaar rector noemen van de Gentse universiteit. Mieke Van Herreweghe wordt vicerector. 

In de negende stemronde aan de UGent is eindelijk de beslissing gevallen. Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe hebben de rectorverkiezingen gewonnen. Het duo haalde het in de negende stemronde met een absolute meerderheid. Het was de eerste keer sinds het begin van de verkiezingen in april dat een absolute meerderheid van 50 procent van de stemmen voldoende was. Het duo haalde een totaal van 71,74 procent ‘voor’-stemmen. Wanneer we specifiek naar het cijfer van de studenten kijken, ligt het cijfer echter een stuk lager. Slechts 52,52 procent van de studenten staat achter de nieuwe rector.

Na de terugtrekking van Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets afgelopen week hadden Van de Walle en Van Herreweghe geen concurrentie meer. Het duo besliste na hun nederlaag in de achtste stemronde de handdoek in de ring te gooien. De studenten en bestuursleden van de UGent hadden in deze laatste stemronde dus de keuze tussen ‘ja’, ‘nee’ en ‘onthouding’. In mei werd er ook al eens gestemd op deze manier, maar toen slaagden Van de Walle en van Herreweghe er niet in de toen nog benodigde tweederdemeerderheid te halen.

Niet te vroeg juichen

De soap is nog niet volledig gedaan, want de Raad van Bestuur van de UGent moet deze beslissing nog goedkeuren. Hierbij volstaat een absolute meerderheid niet en hebben Van de Walle en Van Herreweghe opnieuw een tweederdemeerderheid nodig.

De beslissing komt niets te vroeg, aangezien gisteren het nieuwe academiejaar van start ging aan de Universiteit Gent. Op 9 oktober zal Van de Walle dus naar alle waarschijnlijkheid de stoet op gang trekken op de officiële opening van het academiejaar aan de UGent. De vraag is nu natuurlijk hoe sterk het draagvlak van Van de Walle zal zijn na deze slopende verkiezingen die een sterke tol hebben geëist op zijn geloofwaardigheid.

Gesponsorde artikelen