Hackers van Colonial Pipeline kregen bijna 5 miljoen dollar losgeld in crypto

De Amerikaanse olie-pijpleiding werd op 7 mei getroffen door een ‘ransomware’-aanval. Oost-Europese hackers ontvingen van de Colonial Pipeline zeker 5 miljoen dollar in cryptomunten binnen enkele uren nadat ze de aanval hadden opgeëist. Door de hack werd de oliebevoorrading van verschillende Amerikaanse staten deze week onderbroken.

Op 7 mei werd de Colonial Pipeline, een Amerikaanse slagader voor olieproducten die met meer dan 8.000 kilometer aan leidingen 50 miljoen mensen bevoorraadt, aangevallen door Oost-Europese hackers. Daardoor braken er deze week acute tekorten aan olie uit in verschillende staten in het oosten en zuiden van de Verenigde Staten.

De besturen van de olie-pijpleiding werd vorige vrijdag plotseling onmogelijk gemaakt door een ‘ransomware’. Dat is een soort gijzelsoftware die steeds vaker door hackers wordt ingezet als een chantagemiddel.

Ransomware blokkeert het toestel dat u gebruikt en vraagt of u een som geld overmaakt naar de hackers. Na betaling zal u (in het beste geval) een soort encryptiesleutel ontvangen waarmee u dan het apparaat terug kan ontgrendelen.

Losgeld betalen via crypto

Dat is exact wat er met de computers van de Colonial Pipeline ook gebeurde. Binnen enkele uren na de aanval schreef het bedrijf uit de staat Georgia ongeveer 5 miljoen dollar over naar de hackers. Dat deden ze via een niet genoemde cryptomunt.

Cryptomunten zijn een digitaal betalingsmiddel die transacties registreren op een blockchain-code. Het voordeel daarbij voor hackers is dat de ontvanger van zo’n betaling via liquide crypto volledig anoniem kan blijven.

De overschrijving moet ook niet langs een bank of een andere derde partij passeren voor de begunstigde die kan ontvangen. Daarom zijn cryptomunten uitgegroeid tot een geliefkoosd betalingsmiddel van ‘ransomware’-hackers.

Bitcoin in de lift bij hackers

Volgens een Chainalysis, een cyberbeveiligingsbedrijf, is vooral de cryptomunt Bitcoin populair voor het betalen van digitaal ‘losgeld’. In 2020 steeg het aantal betalingen van ‘ransomware’-losgeld met Bitcoin met 311 procent vergeleken met 2019. Vooral bedrijven worden in het vizier genomen door de hackers, maar steeds vaker ook overheden en openbare diensten zoals de politie.

Of bij de betaling van het Colonial Pipeline-losgeld ook Bitcoin werd gebruikt is nog niet gekend. De pijpleiding werkt ondertussen weer. Toch wordt er verwacht dat de oliebevoorradingsproblemen nog zeker een week zullen aanhouden.

Meer
Lees meer...