Halal house of horrors: video toont nog maar eens hoe gruwelijk ritueel slachten in de praktijk is

Er circuleert een nieuwe video op het web die gruwelijke dingen toont die gebeuren bij halal en kosher slachten. Hij werd deze keer met een verborgen camera gefilmd in een slachthuis dat zich bovendien afficheert als één van de grootste in Europa dat “op een verantwoorde manier dhabiha en sjechita” dieren slacht. Op de video is te zien hoe de islamitische werknemers de schapen en lammeren zwaar mishandelen. 

Een Britse dierenrechtenorganisatie filmde in december drie dagen lang in het geheim in het Bowood Lamb Abattoir in Thirsk, van waaruit geslachte lammeren en schapen naar heel West-Europa worden uitgevoerd. Op de beelden is te zien hoe de moslims die de onverdoofd schapen slachten verschillende keren inhakken met messen op de dieren en in plaats van zoals het hoort met één messteek de keel van het dier over te snijden, zie je hoe die keel – sorry voor het beeld – in de meeste gevallen wordt “doorgezaagd”.

“Voor de lol”

Er is ook de zien hoe de mannen die werken in het slachthuis de schapen stampen en en slaan, onder andere tegen hun kop, en eentje gaat op een gegeven moment “voor de lol” gewoon met zijn volle gewicht op de nek van een schaap staan terwijl het nog leeft. Verder is er te zien hoe de slagers met een verfbus “een brilletje” tekenen rond de ogen van schapen terwijl ze aan het doodbloeden zijn en hoe ze daarna rond het schaap staan te lachen en Allahu Akbar (Allah is groot) roepen.

Normaal gaat ritueel slachten ook gepaard met gebed, maar in de drie dagen dat gefilmd werd met een verborgen camera was er alleen luid muziek uit de radio te horen. 

Standpunt

De Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) bekeek al de beelden en zegt dat die “absolutely shocking zijn” en dat het publiek moet beseffen dat het misleid wordt over ritueel slachten. Ook de veeartsenverenigen in de UK heeft nu trouwens gevraagd om onmiddellijk te stoppen met het slachten van onverdoofde dieren. De Britse premier Cameron liet echter al weten dat dat geen optie is, dat hij “respected the rights of Jewish and Muslim communities to eat meat in accordance with their beliefs.”

Dat is ook het standpunt van ons land en van Europa. Europa laat slachten zonder verdoving om religieuze redenen toe, maar enkel als dat in een erkend slachthuis gebeurt. Eentje zoals waar de schokkende beelden nu gefilmd zijn. 

Lucratiever

Een tijdje geleden kaartte Esther Peeters van de Raad voor Dierenwelzijn nog aan dat het aantal dieren dat zonder verdoving geslacht wordt, veel hoger ligt dan de vraag van de religieuze slagerijen. Veel veeboeren en slachthuizen vinden het ondertussen lucratiever om zonder verdoving te slachten.  Op die manier kunnen ze namelijk met het surplus nog terecht op alle markten: islamitische, joodse en conventionele.

Volgens de islamitische en joodse regels moet een dier bij slachting volledig leegbloeden. Iets wat ongeveer twee tot drie minuten duurt. Komt daarbij dat het dier in België niet met de poten mag worden opgehangen voordat het helemaal buiten bewustzijn is. Bovendien mogen de dieren volgens de islamitische voorschriften elkaar niet zien, moeten ze met hun kop naar Mekka gericht zijn en moeten er gebeden worden voorgelezen bij de slachting. Allemaal dingen die niet gebeuren, want ze maken het onmogelijk om rendabel te kunnen werken. 

Vooral joden dreigen

Maar wat dus wel gebeurt is dat de dieren niet verdoofd worden voor ze geslacht worden. In België wordt geschat dat zo’n 40 procent lammeren en 92 procent schapen zonder verdoving geslacht worden. Belangrijk om te beseffen is ook dat het niet alleen om een islamitische kwestie gaat: ook de joodse gemeenschap wil onverdoofd geslachte dieren.

Wellicht zijn het overigens hun regels en niet die van de moslims die een compleet verbod tegenhouden op het onverdoofd slachten, een verbod zoals ze in IJsland, Zweden, Noorwegen en Zwitserland wél hebben durven uitvaardigen. In de voorschriften van de moslims staat immers nergens dat het dier bij bewustzijn moet blijven wanneer het de keel wordt overgesneden. Indien er een verbod op slachten zonder verdoving komt, zou de moslimgemeenschap zich blijkbaar zonder al te veel problemen neerleggen bij dat verbod.  

Voor de joodse gemeenschap ligt het moeilijker. Sjechita houdt in dat een dier niet bedwelmd mag zijn tot het volledig is leeggebloed, anders zou het onrein zijn. Als België een verbod op slachten zonder verdoving zou inroepen, zal de joodse gemeenschap geen Belgisch vlees meer eten, maar het importeren uit die landen waar slachten zonder verdoving wel toegelaten is.

Meer
Lees meer...