Hallelujah: volgend jaar zal een storting binnen de luttele seconden al zijn overgeschreven

Hallelujah: volgend jaar zal een storting binnen de luttele seconden al zijn overgeschreven

Vanaf volgend jaar gaan overschrijvingen veel sneller gebeuren. In België zal je geld gestort zijn binnen enkele seconden, zelfs op feestdagen en in het weekend. Heel handig dus als je werkgever je loon stort op een vrijdagnamiddag! 

Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, wil consumenten toelaten om sneller hun betalingen te laten uitvoeren. “Betalingen zullen dag en nacht en het hele jaar door verwerkt kunnen worden, ook op feestdagen en in het weekend”, luidt het bij Febelfin. Dankzij ‘Instant Payments’ gaan banken veel sneller betalingen kunnen verwerken en uitvoeren.

November 2018 is het zo ver

Het systeem brengt veel voordelen mee: “Zo zullen bedrijven betalingen sneller ontvangen en hun cashflow verbeteren. Payment Service Providers (betaaldienstleveranciers, nvdr.) en overheden kunnen hun financiële diensten verbeteren.”

Het is nog niet duidelijk welke banken mee aan boord springen. “Concreet heeft de sector de ambitie om Instant Payments vanaf november 2018 mogelijk te maken. Welke banken vanaf dag één precies zullen deelnemen, staat vandaag nog niet vast.” Banken kunnen zelf beslissen of ze het systeem gaan implementeren, welk soort overschrijving mogelijk is en of er een prijskaartje aan hangt. Het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken, Polen en Zwitserland bieden het systeem ook al aan. Onze buurlanden ijveren ook dit systeem toe te passen, maar pas in 2019.

Door zo’n systeem toe te passen, kan de financiële sector een leidende rol nemen binnen Europa. “Naar aanleiding van die digitalisering, investeren de Belgische banken dan ook al jaren massaal in technologie. Hierdoor kan ons land, met succesverhalen zoals Bancontact en Isabel, terugvallen op heel wat expertise binnen betaaltechnologie en financiële technologie in het algemeen.”

Gesponsorde artikelen