Hallucinante cijfers: in 2013 leefden 33,3 miljoen mensen als vluchteling in eigen land

Hallucinante cijfers: in 2013 leefden 33,3 miljoen mensen als vluchteling in eigen land

In totaal leefden er in 2013 zo’n 33,3 miljoen mensen als vluchteling in eigen land. Vorig jaar alleen al kwamen er 8,2 miljoen ontheemden bij, een gigantisch aantal. Het merendeel van hen is afkomstig uit Syrië.

In totaal leefden vorig jaar 33,3 miljoen mensen als vluchteling in eigen land, een nieuw record. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). Dat aantal ligt 4,5 miljoen hoger dan een jaar eerder. Vorig jaar alleen al zijn er 8,2 miljoen mensen bijgekomen, wat dus betekent dat ook een kleine 4 miljoen mensen terug naar huis zijn kunnen terugkeren.

Volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zijn de zogenaamde internally displaced people (IDP’s) de meest kwetsbare groep. Het zijn geen officiële vluchtelingen, want ze hebben de grens niet overgestoken, maar zijn toch om dezelfde redenen op de vlucht geslagen als officieel erkende vluchtelingen: gewapende conflicten, schendingen van de mensenrechten of natuurrampen.

Midden-Oosten

Het grootste aantal ontheemden leeft nog altijd in het Afrika van onder de Sahara, maar het Midden-Oosten en Noord-Afrika heeft de afgelopen tien jaar spijtig genoeg een enorme inhaalbeweging gemaakt. Het gaat in die gebieden om een gigantische stijging van 355 procent. Ook Centraal- en Zuid-Amerika doen het de afgelopen tien jaar slecht, met een groei van 81 procent in het aantal ontheemden. In Europa en Azië dalen de aantallen fors dankzij een einde aan verschillende oorlogen.

Burgeroorlog

Het grootste aantal nieuwe ontheemden komt opnieuw uit Syrië, waar al jaren een bloedige burgeroorlog heerst. Er kwamen 3,5 miljoen vluchtelingen bij, wat het totale aantal ontheemden in eigen land op 6,5 miljoen brengt. Zo komt het land van Bashar Assad op de eerste plaats wat ontheemden betreft, een klein miljoen voor het Zuid-Amerikaanse Colombia. Er leven nu 5,7 miljoen Colombianen als vluchteling in eigen land, waarvan er 157.000 in 2013 moesten verhuizen.

Voorts doet ook Congo het traditioneel slecht. Met één miljoen nieuwe ontheemden komt het totale cijfer in onze oude kolonie op 2,9 miljoen. Ook de Centraal-Afrikaanse Republiek, een buurland van Congo, mag niet trots zijn op het voorbije jaar, op verre afstand gevolgd door andere Afrikaanse landen als Nigeria, Soedan en Zuid-Soedan. 

Gesponsorde artikelen