“Hamza bin Laden, zoon van man achter 9/11, al minstens een halfjaar dood”

De zoon en opvolger van de omgebrachte Al-Qaeda-leider Osama bin Laden zou overleden zijn. Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder de gerenommeerde krant The New York Times, op basis van informatie van twee ambtenaren. Hamza bin Laden riep eind 2018 nog op tot “een heilige oorlog” tegen de Verenigde Staten.

Hoe en waar de 30-jarige jihadist precies om het leven kwam, is niet duidelijk, maar volgens The New York Times speelde Washington wel degelijk een rol. De Amerikaanse overheid heeft nog niets officieel gecommuniceerd. Hamza bin Laden zou tijdens de eerste twee ambtsjaren van Amerikaans president Trump gedood zijn. 

Begin 2019 beloofde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog een beloning van een miljoen dollar voor een tip die hen naar Hamza bin Laden zou brengen. Dat zou dus na zijn dood geweest zijn. Wellicht zwegen het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten zijn overlijden dood om Hamza bin Laden niet tot martelaar te katapulteren in jihadistische kringen.

epa: de affiche met beloning voor tips

Als twaalfjarige met machinegeweer

Hamza bin Laden is geboren in 1989 en trok in 1996 met zijn rijke Saoedi-Arabische vader Osama bin Laden naar Afghanistan om er mee Al-Qaeda op te richten. In 2001 was Hamza bin Laden al (op twaalfjarige leeftijd) te zien met een AK-47-geweer in een propagandafilmpje van Al-Qaeda.

Peetvader van de jihad

Osama bin Laden is de architect van de aanslagen op 11 september 2001 in New York en Washington. Daarbij kaapten terroristen vier vliegtuigen in het Amerikaanse luchtruim, waarvan er twee in de torens van het World Trade Centre vlogen. De gebouwen stortten uiteindelijk in. Bij de aanslagen kwamen bijna drieduizend mensen om.

Osama bin Laden werd, na jaren schuilen, door Amerikaanse Navy Seals doodgeschoten op 2 mei 2011 in zijn woning in het Pakistaanse Abottabad. Ook Hamza zou op dat moment aanwezig geweest zijn in het pand. Hij zwoer dat hij zijn vader zou wreken. 

Geen officiële reactie van Washington

Vorig jaar deed Hamza bin Laden nog een wereldwijde oproep om “een heilige oorlog” te voeren tegen de Verenigde Staten. Ook riep hij de bevolking van het Arabische schiereiland op om in opstand te komen. Voorlopig heeft de Amerikaanse regering nog niets officieel meegedeeld.

Meer
Lees meer...