Handelsoorlog dreigt Apple te treffen, maar Tim Cook vecht dapper verder

epa

Als het van Foxconn, de belangrijkste onderdelenleverancier van Apple in China en Taiwan, afhangt, moet Apple zijn activiteiten in China staken en volledig verhuizen naar Taiwan. Dat heeft Terry Gou van het Taiwanese concern Hon Hai Precision Industry achter Foxconn gezegd, wellicht in het kader van de handelsoorlog tussen Peking en Washington. Apple laat zich echter niet doen en kondigt aan dat het dubbel zoveel nieuwe werknemers als gepland aanneemt in hun nieuwe vestiging in Seattle. Bovendien zou ook Apple haar activiteiten in China willen reduceren.

Foxconn wil niet liever dan dat Apple volledig uit China zou vertrekken. Dat meldt persbureau Bloomberg. Foxconn-voorzitter Terry Gou laat zijn bedrijf achter zich en stapt in de Taiwanese politiek. Hij spoort Apple aan om hun activiteiten in China te verplaatsen naar Taiwan, dat westers gezind is en door de Chinese Volksrepubliek nog steeds beschouwd wordt als een afvallige provincie.

Zo’n verplaatsing zou de spanningen tussen China en Taiwan dus opnieuw kunnen opvoeren. Zijn assistent Louis Woo relativeerde meteen de woorden van Gou. Volgens hem zou het enkel gaan om een oproep voor Apple om geld te pompen in Taiwan, niet om China te verlaten.

Foxconn heeft heel wat fabrieken in de Chinese Volksrepubliek, die in totaal zo’n miljoen Chinezen tewerkstellen. Foxconn is voor de helft van zijn omzet afhankelijk van opdrachten voor Apple.

epa: Terry Gou

Handelsoorlog

Momenteel woedt er een ware handelsoorlog tussen de VS en China. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde eerder al aan dat er op een import vanaf 300 miljard dollar aan Chinese goederen bijkomende heffing van kracht zullen zijn. Er werd gespeculeerd dat Apple China zou verlaten om die verhoogde importheffingen te ontlopen. 

Enkele dagen geleden schreef de Japanse businesskrant Nikkei nog dat Apple aan leveranciers gevraagd zou hebben om 15 tot 30 procent van hun Chinese productie te verplaatsen naar andere landen in Zuidoost-Azië. Het zou onder andere gaan om Vietnam, India, Indonesië en Maleisië. 

epa

Nieuwe Apple-vestiging in Seattle

Apple en Jenny Durkan, de burgemeester van de Amerikaanse stad Seattle, hebben pas op een persconferentie aangekondigd dat het bedrijf een nieuwe vestiging opent in de stad, die de komende vijf jaar 2.000 jobs zal opleveren. Dat zijn dubbel zoveel werknemers als Apple voor het project aankondigde in december 2018. Apple zal twee wolkenkrabbers van elk twaalf verdiepingen hoog inpalmen die op hernieuwbare energie draaien. Dat meldt de techwebsite GeekWire

Apple zal in Seattle vooral ingenieurs aan het werk zetten, zowel op vlak van software als van hardware. Dat is een doorn in het oog van concurrent Amazon, dat haar hoofdkwartier gevestigd heeft in de stad. 

Bijdrage van 350 miljard dollar aan Amerikaanse economie

Het is duidelijk dat Apple ambitie blijft koesteren en zich niet laat doen door de handelsoorlog. Vorig jaar kondigde het bedrijf van Tim Cook nog aan dat het 6.200 extra mensen zal aannemen in Austin in Texas. Het bedrijf belooft de komende vijf jaar voor maar liefst 350 miljard dollar of zo’n 307 miljard euro bij te dragen aan de Amerikaanse economie.

Gesponsorde artikelen