Handig! Wist je dat je zo eenvoudig kunt controleren of een batterij volledig plat is?

Handig! Wist je dat je zo eenvoudig kunt controleren of een batterij volledig plat is?

Hoewel we tegenwoordig minder externe batterijen moeten gebruiken, heeft iedereen thuis ergens in een schuif wel een hoop al dan niet lege batterijen liggen. Je twijfelt of ze volledig leeg zijn, dus je kan er in de toekomst misschien nog eens gebruik van maken. Er bestaat een heel simpele methode om na te gaan of een batterij nog een beetje energie over heeft.

Als je thuis over een batterijtester beschikt heb je dit niet nodig. De meeste onder ons hebben zo’n toestel niet in huis, maar gelukkig bestaan er nog andere manieren om na te gaan of een batterij echt plat is. Met een batterij van 9 volt kan je het weten door kort met je tong aan het uiteinde te likken. Krijg je een kleine schok, dan zit er uiteraard nog leven in je batterij.

Simpel trucje

Maar bij andere batterijen zal deze methode niet werken. In dat geval kan je de batterij gewoon op de grond laten vallen om te zien of ze stuitert. Komt ze terug omhoog, dan kan je er zeker van zijn dat je ze beter naar een verzamelpunt voor lege batterijen brengt. Nieuwe alkalinebatterijen kunnen immers niet stuiteren. Het trucje werkt zeker bij de batterijen van het type AAA, AA, C, D en 9V.

Waarom stuiteren lege batterijen dan wel? Hoe hoger je batterij omhoog springt, des te platter ze is. In de batterijen verandert zinkmetaal in zinkoxide om elektriciteit te produceren. In een nieuwe batterij zit dus veel zinkmetaal samengebald, waardoor stuiteren niet mogelijk is. Zinkoxide gaat zich als een soort springveer gedragen, en dus gaat je batterij veel meer stuiteren. Dus de gouden regel vanaf nu: als je batterij niet of nauwelijks stuitert, dan is ze lang niet dood.

Getty Images
(Bron: Tech Insider)

Gesponsorde artikelen