Hangt er een reukje aan de overname van Anderlecht? Usmanov blijkt slechts tussenpersoon

Hangt er een reukje aan de overname van Anderlecht? Usmanov blijkt slechts tussenpersoon

Alisher Usmanov, de Russische miljardair die werd getipt voor een overname van voetbalclub Anderlecht, zou slechts een tussenpersoon zijn, dat weet Le Soir. Volgens Le Soir zou Usmanov enkel betrokken zijn om als tussenpersoon te dienen voor een derde persoon, die wél al een bod zou gemaakt hebben van tussen de 100 en 135 miljoen euro. Als je bekijkt wie er zich tussen de vrienden van de Russische Oezbeek bevindt, valt alvast één naam op: Patokh Chodiev.

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Dat de familie Vanden Stock aan het denken was over een mogelijke overnemer voor voetbalclub Anderlecht was al een tijdje geweten. Maar dat plots bekend raakte dat er al echte onderhandelingen hadden plaatsgevonden, sloeg de Belgische voetbalwereld toch met verstomming. Met Gheysens-Vandenhaute en de Russische Oezbeek Alisher Usmanov waren er al meteen twee wel heel tastbare pistes.

“Meneer Usmanov heeft nog geen beslissing genomen”

Usmanov ligt dus mee in pole position, of zo lijkt het toch. De entourage van de Russische magnaat ontkende afgelopen weekend met klem dat Usmanov al enige stappen zou ondernomen hebben. “Meneer Usmanov heeft verschillende voorstellen ontvangen, waaronder ook één over de overname van RSC Anderlecht, maar er werd nog geen beslissing genomen”, schrijft z’n persbureau USM Holdings in naam van de oligarch. “Meneer Usmanov blijft een loyale en toegewijde fan en aandeelhouder van FC Arsenal.”

Maar er zou meer aan de hand zijn met Usmanov, zo blijkt nu. Volgens Le Soir zou de rijke Rus zelf nooit echt geïnteresseerd geweest zijn in een overname van de voetbalclub. Hem zou enkel een rol als introductie- en tussenpersoon toebedeeld zijn voor een derde partij. Die derde partij zou volgens de Brusselse krant wel al een bod hebben uitgebracht van tussen de 100 en 135 miljoen, zowat de geschatte waarde van de Belgische recordkampioen.

Kazachgate

Naar die derde partij is het momenteel nog raden, maar wie verder zoekt binnen de vriendenkring van de Russisch-Oezbeekse oligarch vindt al snel een aantal (louche) namen. Usmanov probeert zijn imago dan wel ten allen tijde zo proper mogelijk te houden, toch heeft hij nauwe banden met een hoop minder fraaie figuren. Eentje daarvan is Patokh Chodiev, de vermaarde Oezbeekse Belg die genoemd werd in Kazachgate.

Chodiev zou een vriend en zelfs klasgenoot geweest zijn van Usmanov aan het befaamde MGIMO, een elite-instituut in Moskou. De twee zijn ook beiden van Oezbeekse origine (Chodiev kreeg in 1997 wel de Belgische nationaliteit, al zat daar een fameus reukje aan) en komen dan ook uit dezelfde kringen. Na een tijd van een eerder bekoelde relatie tussen de twee oligarchen, dat door problemen bij een mogelijke overname van het ENRC door Usmanov, zou er recent een wiedergutmachung geweest zijn.

Het Kazachse Trio

Chodiev behoort tot het zogenaamde ‘Kazachse Trio’. Samen met Alijan Ibragimov en Alexander Masjkevitsj richtte Chodiev het ENRC, het Eurasian Natural Resources Corporation, op. In hun boek Football Leaks schreven Buschmann en Wulzinger over dit beruchte trio al dat ze “al tientallen jaren” gebruik maken van “de bijna onuitputtelijke bodemschatten van Kazachstan” om hun eigen rekeningen te spijzen met bedragen die oplopen tot in de miljarden. “Daarmee kunnen ze doen wat een oligarch aan zijn faam als fatsoenlijk verkwister verschuldigd is.”

Want de drie weten duidelijk wat te doen met hun geld. Ze zouden zwaar geïnvesteerd hebben in het bedrijf van hun vriend Tevfik Arif, de in het voetbal vermaarde Doyen Group. De Doyen Group omvat vele marktsegmenten maar is toch vooral bekend voor z’n activiteiten als voetbalmanagementbedrijf. Ze treden vaak op als tussenpersoon in onderhandelingen voor transfers en reclamecontracten. Zo behandelen ze, onder andere, de beeldrechten van toppers als Neymar, Xavi en David Beckham.

Steven Defour

Doyen Group had zo ook een hand in de veelbesproken transfer van Rode Duivel Steven Defour van Porto naar Anderlecht. Samen met spelersmakelaar Luciano D’Onofrio, die vaak samenwerkt met de groep van Arif, zorgde de groep ervoor dat de Rode Duivel naar het Astridpark kwam. De transferrechten van Defour waren al sinds 2012 voor een derde in handen van Doyen Sports. Een vorm van third party ownership, waarbij een derde partij dus (een deel van) de rechten van een speler in handen heeft, die in 2014 werd verboden door de Wereldvoetbalbond.

Dat was een ferme tik voor Doyen, dat zo een hoop inkomsten zag verdwijnen. Arif en co zagen zich genoodzaakt op andere manieren geld te slaan uit het voetbal. Een overname van of zich inkopen bij een club ligt dan ook voor de hand. Managementgroepen mogen officieel dan wel geen (mede-)eigenaar worden van een voetbalclub, Moeskroen bewees in ons land al dat daar heel eenvoudig een mouw aan te passen is. Zo probeerde Doyen enkele jaren geleden zich al in te kopen in de Engelse traditieclub Aston Villa, iets wat ze snel ontkenden.

Link

Met de, recentelijk vernieuwde, relatie is er dus duidelijk een link tussen Chodiev en ‘oude vriend’ Usmanov. Ook de link tussen Chodiev en (het Belgische) voetbal is er duidelijk. En met D’Onofrio, die kind aan huis is bij zowel Anderlecht als de Doyen Group, is de connectie met de landskampioen ook snel gelegd. Valt Anderlecht binnenkort in handen van de vermaarde Patokh Chodiev? Het zou zomaar eens kunnen …

Gesponsorde artikelen