Hantavirus doodt man in China, maar dit wordt géén pandemie zoals coronavirus

De hele wereld is op dit moment in de ban van het coronavirus, covid-19, maar er is een nieuw virus dat een dodelijk slachtoffer heeft gemaakt in China. Moeten we ons klaarmaken voor de volgende pandemie?

Terwijl het nieuwe coronavirus ook in ons land nog dodelijke slachtoffers maakt, is er ook al een nieuw virus ontdekt. In China is een man overleden aan de gevolgen van het hantavirus.

Hantavirus

In de Chinese provincie Yunnan is een man overleden aan de gevolgen van het hantavirus. De man kwam met de bus terug van zijn werk in de provincie Shandong, waar hij het virus waarschijnlijk opliep. De man werd na zijn dood getest waarbij werd vastgesteld dat hij besmet was met het hantavirus. De 32 andere mensen die op dezelfde bus zaten werden ook getest op het virus, maar testten negatief. Net zoals het coronavirus is het hantavirus geen nieuw virus, maar gaat het ook hier om een variant van een bestaand virus.

Het hantavirus is een virus dat maar zelden wordt doorgegeven van mens op mens. Besmettingen gebeuren vooral door knaagdieren. Je kan het virus dus krijgen door in contact te komen met urine, uitwerpselen, speeksel of een beet van een knaagdier.

Nieuwe pandemie?

Omdat de besmettingen met het hantavirus gebeuren door knaagdieren en niet door mensen is de kans dat dit virus een pandemie wordt enorm klein. Het nieuwe coronavirus verspreidt zich wel van mens op mens, waardoor het snel en makkelijk kon uitbreiden. Bij het hantavirus is dat dus niet het geval.

Maar het hantavirus kan wel leiden tot de ziekte HPS (hantavirus pulmonary syndrome), een ziekte die heel dodelijk is. Zo’n 38 procent van de mensen die de ziekte krijgt, overleeft het niet. Maar nogmaals, de kans op een besmetting ligt heel laag en kan dus zowat enkel gebeuren door de inname van speeksel, urine of uitwerpselen van een knaagdier of door een beet.

Symptomen HPS

De symptomen van HPS zijn onder andere vermoeidheid, koorts en spierpijn. Die spierpijn zit vooral in de dijen, rug, heupen en schouders. Daarnaast kan je je ook duizelig voelen, hoofdpijn en koude rillingen krijgen. In de eerste fase van de ziekte kan ook braken, diarree en buikpijn voorkomen.

Na vier tot tien dagen kom je terecht in de tweede fase, daarbij zijn de symptomen kortademigheid en hoesten en vullen de longen zich met vocht. Maar wie niet in contact komt met knaagdieren hoeft zich dus voorlopig geen zorgen te maken.

Meer
Lees meer...