Happy birthday Photoshop! Deze 15 bewerkte foto’s maakte je wereldberoemd

Het digitale fotobewerkingsprogramma Photoshop mag deze week 25 kaarsjes uitblazen. Het is dan ook de ideale gelegenheid om nog eens enkele foto’s op een rijtje te zetten die wereldberoemd werden enkel en alleen omwille van de (mislukte) bewerking.

1. Jennifer in Paradise

Laten we beginnen met de allereerste foto die ooit met Photoshop te maken kreeg. Het is namelijk een foto van Jennifer Waters, de vrouw van Photoshop-bedenker Thomas Knoll. Sindsdien wordt de foto nog vaak door Adobe gebruikt voor demonstraties.

2. 11 september 2001

Ook deze foto werd wereldberoemd, maar is zo fake als maar kan zijn. De foto werd dan ook niet net voor het drama op 9/11 genomen. Zo komt het vliegtuig uit de verkeerde richting, was het die dag niet zo helder, en was het observatiedek niet eens open.

3. De jacht op Bin Laden

Fast forward met zo’n 10 jaar: de VS schakelt het brein van de aanslagen van 9/11 uit. Maar ook die foto uit de situation room van het Witte Huis is bewerkt, zodat de documenten op tafel niets onthullen.

4. Keira Knightley

Aan Keira Knightleys borsten werd een beetje digitaal geprutst voor de poster van de film King Arthur uit 2004.

5. Op reis in Amsterdam

De 25-jarige Zilla van den Born nam vriend en vijand in de maling toen ze iedereen om de tuin wist te leiden met haar bewerkte reisfoto’s. In realiteit zat ze gewoon thuis in Amsterdam.

6. Homeland-cover van Vogue

Het magazine Vogue ging zwaar de mist in met de Homeland-cover. Daarop prijkten namelijk de twee hoofdrolspelers, die elk een onderbeen lijken te missen.

7. Victoria’s Secret-engel mist een arm

Ook de engeltjes van Victoria’s Secret hebben nu en dan blijkbaar wat digitale bewerking nodig. Maar ook hier mist er ergens een ledemaat.

8. Britney toch

Het duurde een tijdje vooraleer de cover met Britney Spears van Marie Claire als Photoshop ontmaskerd werd. Maar toen de originele foto jaren later opdook, was het overduidelijk.

9. Rondje Noord-Korea (1)

De Noord-Koreanen hebben een gigantische propagandamachine, en dus mag het niet verbazen dat er veel gebruikgemaakt wordt van Photoshop. Zo werd bovenstaande foto opgepoetst alvorens die werd verspreid. Mooiere sneeuw, cameramannen die verdwijnen, …

10. Rondje Noord-Korea (2)

In 2008 zou de voormalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il een bezoekje hebben gebracht aan zijn strijdkrachten. Maar dat bleek niet echt waar te zijn, zo blijkt uit de schaduwen op de foto.

11. Rondje Noord-Korea (3)

De Noord-Koreanen willen zich veelal sterker voordoen dan ze zijn. Een foto van een militaire oefening was zo bewerkt dat verschillende vaartuigen er meermaals opstonden.

12. Spaans kerstkaartje

Het is niet altijd makkelijk om een grote familie samen te krijgen. Dat geldt zelfs voor koningshuizen. Het Spaans koningshuis verspreidde in 2005 een kerstkaartje, dat uit verschillende andere foto’s was samengesteld.

13. Charlie Hebdo-mars enkel voor mannen

Een Israëlische conservatieve krant verwijderde alle vrouwen uit de bekende foto van de Charlie Hebdo-mars in Parijs. Onder meer Angela Merkel liep plots niet meer mee.

14. Wie leidt de vredesgesprekken?

Een Egyptische staatskrant ging in 2010 uit de bocht met een foto van de vredesgesprekken voor het Midden-Oosten. Hoewel in de originele foto de Amerikaanse president Obama voorop liep, wilde men in Egypte het beeld creëren dat Hosni Moebarak de gesprekken leidde.

15. Deepwater Horizon

Oliegigant BP had in 2010 een gigantisch imagoprobleem toen er maandenlang olie lekte na een ontploffing op boorplatform Deepwater Horizon. En dus moesten alle werknemers ijverig aan het werk zijn, en kon het niet zijn dat twee van de schermen geen beeld vertoonden.

Meer
Lees meer...