Hardcore dagdromen in Lommel

Hardcore dagdromen in Lommel

Bij het horen van ‘Lommel’ zijn de eerste zaken die in je opkomen waarschijnlijk voetbal en wit zand. Het Daydream Festival maakt dat lijstje echter sinds 2012 compleet. Hoewel dit voor velen onder ons een – misschien nog eerder – onbekend muziekfestival is, heeft de organisator Par-T al een sterke fanbase opgebouwd in, jawel, Nederland.

De start van een nieuw festivalseizoen.

In de VS was het Coachella dat dit weekend het festivalseizoen inluidde, bij ons werd de aftrap gegeven door het Daydream Festival in Lommel. Een relatief jong muziekfestival met maar liefst 13 podia en zo’n 150 dj-acts op het programma uit voornamelijk België en Nederland. Aangezien de Lage Landen naam en faam hebben veroverd in dit genre was de affiche ook dit jaar niet van de minste. 

Oordoppen in de aanslag.

Bij aankomst op het industrieterrein ‘Kristalpark’ werd het onze Music Monkey al snel duidelijk dat dit allesbehalve een namiddagje dagdromen zou worden. Slechts enkele meters voorbij de toegangspoorten overspoelde een vloed van beats hem uit alle richtingen. House, electro, hardcore, dubstep,… de genres waren amper uit elkaar te houden. Tijd dus om die oordoppen boven te halen en het terrein op te trekken richting de tenten.

Mini Tomorrowland

Een eerste wandeling over het terrein maakte al snel duidelijk dat de organisatoren de decoratiemosterd bij Tomorrowland hadden gehaald. Zo stond er naast de prachtige mainstage die leek op een zonsopgang boven een kasteel ook een carrouselbar met een fontein bovenop. Eveneens leuk was het oude houten kerkje in het midden van het terrein met de beeltenis van o.a. Johnny Cash op de raam. Naast het kerkje lag ook een nep-kerkhof waar zogezegd niet alleen Michael Jackson maar ook Elvis en de dubstep begraven lag.

Music Monkey deed er een klein gebedje en liep snel weer verder want het was tijd om te gaan feesten.

Een halve The Oddword

Wat muziek betreft was elk elektronisch genre wel vertegenwoordigd op het festival, maar aan de mainstage was het vooral housemuziek dat de klok sloeg. Kleppers van de dag daar waren Danny Avila, W&W (Willem en Ward) maar ook de clublegende Fedde Le Grand die de eindshow musiceerde, liet een heuse feestbom vallen.

Nieuwsgierig waren we ook naar de set van het Antwerpse The Oddword. Het is nog geen twee weken geleden dat het DJ duo aankondigde dat Boy Kortekaas voortaan zonder Ylli Engels The Oddword zou blijven verderzetten. Een beslissing gebaseerd op de nood van Ylli om andere muzikale horizonten te gaan verkennen, een beslissing die wij erg jammer vinden. De set van The Oddword op Daydream was dan ook niet zoals het hoorde en niet zoals we gewend waren van The Oddword want zonder de energie van Ylli achter de decks werkte het optreden veel minder aanstekelijk op het publiek.

Alleen al voor de sfeer

Hoewel de podia op het festival relatief ingedeeld waren per genre viel ons op dat de DJ’s over het algemeen vaak dezelfde commerciële nummers gebruikten om het publiek op te zwepen. De die-hards moeten dit vreselijk gevonden hebben maar de doorsnee festivalbezoeker kon het allemaal niet zo veel schelen. Een korte rondvraag leerde ons dat veel bezoekers louter voor de sfeer naar Lommel waren afgezakt. En geef zelf toe, wie wil er nu niet bijzijn op het eerste festival van het seizoen!

Trendsetters van het seizoen

Wat Music Monkey ook  opviel, was dat het publiek voornamelijk uit Nederlanders bestond. Uiteraard hebben we ze graag, onze noorderburen, maar vorig weekend leek het alsof het Lommelse festivalpark geannexeerd was door Nederland en dat voelde wel een beetje raar aan. Je moest goed luisteren naar de stemmen om er toch hier en daar een Belg uit te pikken en ook de kledij kon hier veel bij  helpen. Onze noorderburen zijn toch vaak dat tikkeltje extravaganter gekleed, zeker op de festivals. Hieronder vind je twee looks die ons opvielen tijdens Daydream. Stiekem hopen we dat deze geen nieuwe trend worden in België…

Trend 1: de full printed sweater.

Trend 2: de Pikachu dierenonesie.

Roger de festivalman

Ook België had haar eigen “fashionvertegenwoordiger” op het festival rondlopen. Op het terrein liepen we namelijk niemand minder dan de befaamde Festivalman tegen het lijf. De aftrap van het festivalseizoen is uiteraard een hoogdag op zijn kalender en een festival is nu eenmaal niet geslaagd zonder zijn aanwezigheid. Zijn look is steeds dezelfde: een wielertruitje en een onevenaarbaar aantal festivalbandjes om zijn armen.

Je bent een icoon of je bent het niet natuurlijk.

Koud bier en korte rokjes

Om af te sluiten nog een algemene eindevaluatie. Daydream da’s twee dagen (maar vooral op zaterdag) stevig feesten in een mooi decor. Qua muziek is er echt voor elk wat wils. Zelfs de rockliefhebbers onder ons konden er hun hart ophalen in de Magnifiek Bungalow waar de DJ’s regelmatig de betere rockklassiekers door elkaar mixten. Het bier was koud, de dames kort gerokt, de sfeer was vriendelijk en nergens moest je lang aanschuiven.

Music Monkey is tevreden naar huis gegaan en kijkt nu al  vol verwachting uit de naar de volgende festivals van het seizoen.

SilvyHoremans

Gesponsorde artikelen