Harde woorden van racistische groepering Alt-Right: “Er moeten nog veel mensen sterven voor we hier klaar zijn”

Harde woorden van racistische groepering Alt-Right: “Er moeten nog veel mensen sterven voor we hier klaar zijn”

Afgelopen weekend ging het er erg aan toe in Charlottesville: honderden blanke nationalisten, namen deel aan de ‘Unite the Right’-rally en sindsdien is het vingerwijzen niet gestopt. Elle Reeve, journaliste bij VICE News, maakte een reportage en sprak met enkele vertegenwoordigers van de racistische groeperingen. Alt-Right maakt pijnlijke uitspraken zoals “Het feit dat onze mensen niemand onterecht gedood hebben, zou ik een plus voor ons noemen.”

“Jullie zullen ons niet vervangen. Joden zullen ons niet vervangen. Bloed en bodem! Wiens straten? Onze straten!” Met woorden om kippenvel van te krijgen, start VICE News de uitzending. Met een fakkel in de hand en onveranderlijke meningen, lopen honderden blanke nationalisten door de straten van Virginia.

Aan de andere kant heb je dan weer tegenbetogers: “Geen nazi’s! Geen KKK! Geen fascistische Verenigde Staten!”, roepen ze. Aan het standbeeld van Thomas Jefferson, komen de twee groepen samen: een heen-en-weer geroep van “White lives matter” en “Black lives matter”. Nadat er klappen werden uitgedeeld, kwam de politie af. “Je bent te laat”, luidt het. “Hou je vast voor morgen. Zorg dat je klaar staat.” Een waarschuwing voor wat de dag nadien tijdens de Unite the Right-rally kan gebeuren.

Langs rechts

VICE-correspondente Elle Reeve sprak voor de demonstratie met Christopher Cantwell: een racistische en antisemitische radiopresentator en één van de geplande sprekers tijdens de samenkomst. “Kijk wat er gebeurde met Trayvon Martin, Michael Brown, Tamir Rice (drie zwarte jongeren die werden doodgeschoten door een buurtwacht of een agent; nvdr). Het is telkens een of andere kleine zwarte klootzak die zich gedraagt als een wilde en zich schokkend genoeg in de nesten werkt. Welke problemen ik ook heb met mijn medeblanken, zij zijn over het algemeen niet geneigd tot zo’n gedrag.”

Ik ben racistischer dan Trump

Reeve confronteert hem dat hij ook geweld wil gebruiken, maar ook daar heeft Cantwell een uitleg voor: “Ik draag een wapen, ik ga dagelijks naar de gym. Ik probeer mijzelf meer capabel te maken om geweld te gebruiken. Ik ben hier om ideeën te verspreiden, met de hoop dat er iemand zal opstaan die capabeler is. Iemand zoals Donald Trump, maar die zijn dochter niet afgeeft aan een jood. Iemand veel racistischer dan Donald Trump.”

Tot de dood

De manifestatie raakte gewelddadig waardoor die uiteindelijk wordt afgelast door de autoriteiten. Cantwell en zijn bondgenoten kunnen hier absoluut niet mee lachen en geven duidelijk signaal dat het er gewelddadiger aan toe kan gaan: “We doen wat we moeten doen, we proberen onze meningen te uiten. Ik zeg niet dat we ongewelddadig zijn. We vermoorden die lui als het moet.” Ze geloven dat de stad wordt geheerst door communistische joden, en daar moet volgens hen een einde aan komen.

Robert Ray, een uitgesproken racist, kwam ook aan bod tijdens het interview. Hij vond dat de manifestatie stond om “het anti-blanke ongedierte te tonen dat dit ons land is.” Hij is van mening dat zijn voorouders het hebben gebouwd en het dus ook zijn land moet blijven. “We zitten niet meer achter een computerscherm, vandaag zijn we buitengekomen. Daarbij zijn we ook nog met veel meer dan die anti-Amerikaanse vuiligheid.” Ray werkte voor de intussen opgedoekte neonazistische website Daily Stormer. Hij eindigt zijn interview met de akelige woorden: “Jullie hebben nog niets gezien.”

Zoals eerder vermeld, werd de manifestatie stopgezet. De rechtsen zijn hiermee niet gediend: “Wij hebben legitieme bewijzen dat we mochten protesteren.” De groep heeft zich nadien gewoon verplaatst en de rechtse manifestanten komen af met dreigementen. “Ik heb net te horen gekregen dat een groep van ons wordt tegengehouden. Ik kan nu 200 mensen sturen mét wapens om ze te komen halen als je ze niet toelaat om naar hier te komen.”

Aanrijding

Zaterdag om 13.40 uur, nabij het Emancipation Park, zag de correspondente vanop de eerste rij hoe Alex Fields, een nazisympathisant, op een groep tegenbetogers inreed. Hij heeft mensen verwond en zelfs een vrouw gedood. “Velen zijn hier aan het schreeuwen en er liggen mensen verwond op de grond,” zegt Reeve. Een man met T-shirt waarop “Black lives matter” staat, is helemaal van de kaart. “We hebben duidelijk gemaakt aan de gemeenteraad dat we hen hier niet wilden. Ze hebben hen toch laten komen. Ik moest uit de weg springen, ik werd zelf bijna aangereden door de auto.”

Het was rechtvaardig

Reeve heeft nadien nog eens afgesproken met Christopher Cantwell. “Het was het waard”, zegt Cantwell. “Het feit dat aan onze zijde niemand gestorven is, zou ik punten voor ons noemen. Het feit dat onze mensen niemand onterecht gedood hebben, zou ik ook een plus voor ons noemen. We hebben onze rivalen getoond dat we ons niet zullen laten intimideren.” Cantwell vond de aanslag rechtvaardig. “Ik ga de uitdaging aan. Ik denk dat er nog veel meer mensen zullen sterven voor we hier klaar zijn.”

Bekijk hier de volledige reportage:

Gesponsorde artikelen