Left Right
scrollTop top

Harvey Weinstein had zwarte lijst met actrices


Harvey Weinstein had zwarte lijst met actrices

Regisseur Peter Jackson heeft bekend dat hij twee actrices heeft geweigerd voor een rol in de populaire ‘Lord of the Rings’-films onder druk van Harvey Weinstein. De twee hadden ooit de avances van Weinstein afgeslagen en kwamen zo op zijn ‘zwarte lijst’. Het is het eerste grote bewijs dat Weinstein de carrières van de vrouwen die hem afwezen, probeerde tegen te houden.

Ashley Judd en Mira Sorvino waren een tijd in de running voor een rol in de prestigieuze Lord of the Rings-films, maar regisseur Peter Jackson weigerde de actrices op aanraden van Miramax, de toenmalige productiemaatschappij van de gebroeders Weinstein.

“Lastercampagne van Miramax”

“Ik herinner me dat Miramax ons vertelde dat ze een nachtmerrie waren om mee samen te werken en dat we dat ten alle kosten moesten proberen te vermijden”, bekende Jackson. Hoewel Jackson voor zijn filmreeks lange tijd geïnteresseerd was in de twee actrices liet hij ze op aanraden van Weinstein vallen.

“Toen hadden we geen enkele reden om hetgeen ze zeiden in twijfel te trekken. Maar achteraf gezien, realiseer ik me dat het hoogstwaarschijnlijk een lastercampagne was van Miramax”, geeft Jackson toe. “Er werd ons valse informatie gegeven over die twee getalenteerde vrouwen.”

“Dit is het bewijs: Weinstein heeft mijn carrière tegengehouden”

Zowel Sorvino als Judd sloegen in het verleden de avances van Harvey Weinstein af. Nadien voelde het voor de twee aan alsof de industrie hen links liet liggen. De bekentenis van Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson bevestigt nu dat hun carrière inderdaad werd tegengewerkt door Harvey Weinstein.

“Ik brak in tranen uit. Dit is het, de bevestiging dat Harvey Weinstein mijn carrière heeft tegengehouden, iets dat ik al vermoedde maar nog onzeker over was”, schreef actrice Mira Sorvino in een tweet. “Bedankt Peter Jackson om eerlijk te zijn.” Ook Ashley Judd reageerde op Twitter: “Ik herinner me dit nog heel goed.”

“Tweederangs maffia-pestkoppen”

De filmreeks werd begin jaren 90 eerst ontwikkeld onder Miramax maar verhuisde uiteindelijk naar New Line Cinema. Harvey Weinstein en zijn broer Bob werden wel als executive producers vernoemd in de reeks. In een reactie op de uitspraken van Peter Jackson stelt de woordvoerder van Harvey Weinstein nu dat hij en zijn broer nooit inspraak hebben gehad in de casting.

Hoewel Jackson ontkent ooit iets over eventueel seksueel grensoverschrijdend gedrag van Harvey Weinstein te hebben geweten, werkte de regisseur al lange tijd niet meer samen met de Weinstein-broers. En dat omdat ze zich gedroegen als “tweederangs maffia-pestkoppen“.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339