Harvey Weinstein wordt geboeid voor rechter gesleept na aanklachten over verkrachting

Harvey Weinstein wordt geboeid voor rechter gesleept na aanklachten over verkrachting

Harvey Weinstein heeft zich vanmorgen in New York aangegeven in een politiekantoor onder begeleiding van zijn advocaten. Hij wordt beschuldigd van verkrachting en een seksmisdrijf. Naar aanleiding van het uitbreken van de schandalen rond de 66-jarige man, kwam de #metoo-beweging op gang.

Harvey Weinstein, vermagerd en duidelijk niet op zijn gemak, stapt vrijwillig naar een politiekantoor in New York na aanklachten van twee vrouwen die hem “in de ernstigste graad” van verkrachting en van een seksmisdrijf beschuldigen. In New York kan je daar 5 tot 25 jaar cel voor krijgen. Eén van de vrouwen beweert dat ze gedwongen werd tot orale seks met de voormalige Amerikaanse filmproducent.

Borgsom van één miljoen

Op het politiebureau worden zijn vingerafdrukken geregistreerd en worden er foto’s gemaakt. Ondertussen is Weinstein geboeid naar rechter Kevin McGrath van het strafhof in Manhattan gevoerd. Als dat afgerond is, zou Weinstein op een borgsom van een miljoen dollar vrijkomen onder voorwaarden.

EPA

Aanklagers zoeken achterpoortje

De Amerikaanse mediakanalen TMZ en CBS News melden dat de aanklagers aan het bekijken zijn of ze een overtreding van de “obscure” Mann Act kunnen inroepen.

Veel juridische experts vinden dat vergezocht. De Mann Act maakt het verboden voor iemand om een andere persoon over de staten van de VS te brengen met als doel om illegale seksdaden met hem/haar te verrichten. De wet werd in het begin van de twintigste eeuw ingevoerd om te verhinderen dat volwassenen minderjarigen over staatsgrenzen zouden laten voeren voor seks. Om van een inbreuk van de Mann Act te kunnen speken, moet er sprake zijn van seks met voorbedachten rade.

EPA

Weinstein doet alsof neus bloedt

Het klopt dat Weinstein voor minstens één actrice een vlucht betaalde tussen verschillende staten. TMZ wijst er wel op dat er nog bewezen moet worden dat Weinstein die vlucht met voorbedachte rade betaalde. Weinstein zou bijvoorbeeld kunnen beweren dat hij wel seks wou, maar dat hij nooit de intentie had om de actrice te verkrachten. Weinstein hield altijd vol dat al zijn seksuele betrekkingen met wederzijdse toestemming gebeurden.

De medeoprichter van de Miramax-studio en The Weinstein Co werd door meer dan zeventig vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De schandalen rondom hem, veroorzaakten uiteindelijk de #MeToo-beweging. Heel wat vrouwen kwamen hierna naar buiten met beschuldigingen van seksueel ongepast gedrag aan het adres van invloedrijke mannen.

EPA

Gesponsorde artikelen