Hawaï gaat zonnecrèmes verbieden die het koraalrif beschadigen

Hawaï gaat zonnecrèmes verbieden die het koraalrif beschadigen

Om het koraalrif te beschermen gaat Hawaï bepaalde zonneproducten verbieden vanaf 2021. Dat voorstel is goedgekeurd door het parlement en als de gouverneur het wetsvoorstel ondertekent is Hawaï de eerste Amerikaanse staat die producten gaat verbieden. Het gaat om producten die chemicaliën bevatten die de koraalriffen beschadigen.

Hawaï gaat maatregelen ondernemen om de koraalriffen te beschermen tegen coral bleaching. Het koraal verbleekt doordat er te weinig algen zijn en dat kan ervoor zorgen dat de koraalriffen volledig afsterven. Het was de democratische senator Mike Gabbard die met een wetsvoorstel kwam om zonnecrèmes die oxybenzone en octinoxaat bevatten vanaf 2021 te verbieden.

Schadelijke stoffen

Oxybenzone en octinoxaat zijn chemicaliën die in veel populaire producten zitten, maar die hebben een heel duidelijk negatief effect op de koraalriffen. Er zijn al grote hoeveelheden van de stoffen gevonden op enkele populaire stranden in Hawaï zoals Waikiki Beach en Honolua Bay. De Britse krant The Guardian schrijft dat het in een studie uit 2015 al duidelijk is geworden dat die stoffen bijdragen tot coral bleaching. Maar dat de stoffen ook feminisering kunnen veroorzaken bij mannelijke vissen.

Oxybenzone is een chemische UV-filter die in zonnecrèmes zit en beschermt tegen UVB-straling en voor een deel ook tegen UVA-straling. Maar de stof zit ook als kleur- en geurversterker in bijvoorbeeld lippenbalsems, bodylotions, nagellak en shampoo. Octinoxaat is ook een chemische bescherming die in zonnecrèmes zit, maar die beschermt enkel tegen UVB-straling.

8 miljoen toeristen

Elk jaar trekken meer dan 8 miljoen toeristen naar Hawaï. In een interview met Honolulu Star Adviser zegt Mike Gabbard dat het een groot verschil zal maken in de bescherming van de koraalriffen, het mariene leven en de gezondheid van mensen. Want wetenschappers waarschuwen dat die stoffen ook schadelijk kunnen zijn voor mensen.

Als de gouverneur van Hawaï, David Ige, het wetsvoorstel dat is goedgekeurd door het parlement ondertekent dan is Hawaï niet alleen de eerste Amerikaanse staat die zo’n producten gaat verbieden, maar ook de eerste ter wereld. De gouverneur heeft nog geen beslissing genomen, maar als hij zijn handtekening zet, zal het verbod ingaan vanaf 2021.

iStock

Gesponsorde artikelen