Heb je deze persoonlijkheidstest ingevuld op Facebook? Dan waren jouw gegevens jarenlang publiek toegankelijk

Heb je deze persoonlijkheidstest ingevuld op Facebook? Dan waren jouw gegevens jarenlang publiek toegankelijk

Enkele weken na het grote privacyschandaal van Facebook ligt de sociale netwerksite opnieuw onder vuur. Er is namelijk een nieuwe persoonlijkheidstest opgedoken die stiekem de gegevens van z’n gebruikers verzamelde en publiek toegankelijk maakte. 

De kans bestaat dat jouw gegevens publiek toegankelijk zijn. Want na het privacyschandaal rond Cambridge Analytica is er opnieuw een persoonlijkheidstest opgedoken die stiekem de gegevens van z’n gebruikers verzamelde. De gegevens werden deze keer niet gebruikt voor politieke doeleinden, maar ze werden wel publiek toegankelijk gemaakt.

Cambridge Analytica

Onlangs kwamen Facebook en dan vooral CEO Mark Zuckerberg zwaar onder vuur te liggen. Er raakte toen namelijk bekend dat de gegevens van zo’n 50 miljoen gebruikers via een persoonlijkheidstest verworven werden en gebruikt werden om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Het bedrijf achter deze gegevenswerving was Cambridge Analytica, een politiek adviesbureau. Door de commotie is het bedrijf ondertussen failliet. En Mark Zuckerberg mocht zich gaan verdedigen in het Amerikaanse Congres, waar hij beloofde z’n privacyregels te verstrengen.

myPersonality

New Scientist heeft een onderzoek gestart naar de persoonlijkheidstest myPersonality en kwam tot de ontdekking dat de test de persoonlijke gegevens van z’n gebruikers verzamelde en openbaar toegankelijk maakte. Het gaat hierbij om persoonlijke gegevens, die in sommige gevallen zelfs gevoelig zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld over informatie in verband met psychologische testen. Achter deze test zaten David Stillwell en Michal Kosinski, onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge.

Meer dan 6 miljoen mensen deden deze test, waarbij ze toestemming gaven om hun gegevens anoniem te delen. Maar aangezien de gegevens die in de test verzameld werden zo gedetailleerd waren, is het niet moeilijk om de identiteit van deze personen te achterhalen. De test van myPersonality circuleerde voornamelijk in 2014, waardoor de gegevens nu al vier jaar toegankelijk zijn. Het enige wat je moest doen om de gegevens te verkrijgen, was je registreren als medewerker aan het project.

Aangezien deze registratie niet moeilijk was, konden heel wat commerciële bedrijven zich eveneens inschrijven en zo de data gebruiken voor commerciële doeleinden.

Banden met Cambridge Analytica

MyPersonality had banden met Cambridge Analytica. Aleksandr Kogan, een van de namen achter de persoonlijkheidstest die Cambridge Analytica gebruikte, werkte namelijk mee aan het myPersonality-project tot de zomer van 2014.

In 2013 probeerde Cambridge Analytica bovendien toegang te krijgen tot de data verworven uit de test van myPersonality. Stillwell weigerde toen samen te werken omdat hij de gegevens niet wou gebruiken voor politieke doeleinden.

200 apps verwijderd

MyPersonality is op 7 april verwijderd van Facebook enerzijds vanwege de taal die gebruikt werd in de app en anderzijds omdat ze niet op correcte wijze vertelden hoe de verworven data gebruikt zou worden. In de gebruikershandleiding stond namelijk te lezen dat de informatie “niet teruggebracht zou kunnen worden tot de individuele gebruiker”. Dit was namelijk wel mogelijk aanzien de gegevens van eenzelfde gebruiker geclusterd werden. Hierbij werden onder andere gender, leeftijd en woonplaats verzameld, maar ook statusupdates, waardoor de identiteit van de gebruiker makkelijk te achterhalen was.

Facebook maakte gisteren zelf bekend dat ze al duizenden apps gecontroleerd hebben en 200 apps die data misbruikten verwijderd hebben. De socialenetwerksite geeft aan dat het onderzoek nog steeds lopende is en dat ze eraan blijven werken om alle apps die data van gebruikers misbruiken van de website te verwijderen.

Gesponsorde artikelen