Heb je een hond? Dat is dan 74 zweepslagen in Iran

In Iran kunnen hondeneigenaars binnenkort worden bestraft met 74 zweepslagen wanneer ze betrapt worden met een hond in huis, of tijdens het uitlaten van het dier. Dat is althans het wetsvoorstel waar 32 parlementsleden zich achter scharen, aldus de Iraanse krant Shargh.

Het voorstel werd ingediend na een reeks incidenten waarbij hondeneigenaars boetes kregen en hun dier in beslag werd genomen omdat honden volgens de islam onrein zouden zijn. Een alternatief voor de zweepslagen is een geldstraf. Het wetsvoorstel voorziet ook een hoge boete van 100 miljoen rial (3.013 euro) voor wie betrokken is bij hondengerelateerde misdrijven.

Islamitische cultuur

“Buiten en op openbare plaatsen wandelen of spelen met dieren zoals honden en apen is schadelijk voor de gezondheid en gemoedsrust van anderen, vooral vrouwen en kinderen, en het strookt niet met onze islamitische cultuur”, staat in het voorstel. De politie, herders, boeren en jagers zouden een uitzondering krijgen.

Met het wetsvoorstel zouden de politici vooral willen aanpakken wat ze een “culturele invasie” vanuit het westen noemen. Ze zien het houden van huisdieren, vooral honden, als een imitatie van westerse cultuur. Het is niet duidelijk of de meerderheid van de Iraanse volksvertegenwoordigers een dergelijk voorstel zou goedkeuren, maar het parlement wordt wel gedomineerd door conservatieven die waarschijnlijk de opvattingen van de indieners delen.

‘Ik wil een hond aanraken’

Het wetsvoorstel komt een paar weken nadat een evenement waarbij je honden kon aaien ophef veroorzaakte in het overwegend islamitische Maleisië. Enkele moslimgeestelijken beschouwden het evenement met de naam ‘Ik wil een hond aanraken’, dat net de vooroordelen tegenover honden wou tegengaan, zelfs als een poging om geestelijken te beledigen. “Probeer geen cultuur te creëren die tegengesteld is tot de islam”, zou moslimleider Nooh Gadut daarover hebben gezegd. Van de bezoekers kwamen veel positieve reacties, en moslims die deelnamen aan de activiteit, deden daarna een rituele reiniging. 

Sommige moslims menen namelijk dat honden onrein zijn, maar de Koran verbiedt moslims niet om een hond te houden. Volgens Islamic Concern, een website die islamitische concepten wil uitleggen die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden, is het “niet haram (verboden) om een hond of een ander dier aan te raken. Als het speeksel van een hond jou of een deel van je kledij aanraakt, dan moet je dat lichaamsdeel of dat kledingsstuk dat in aanraking is gekomen met de bek of snuit van de hond wassen. Het is haram om een hond of een ander dier aan een korte leiband te houden voor lange tijd zonder eten, water of onderdak.”

thinkstock
Bron: International Business Times, The Guardian
Meer
Lees meer...