Heb je twee weken niet meer gesport? Dit is wat er gebeurt met je lichaam

Heb je twee weken niet meer gesport? Dit is wat er gebeurt met je lichaam

Wat goed van je dat je sport! Maar wist je dat je lichaam gekke dingen doet na twee weken rust? Uit een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Liverpool blijkt dat stoppen met sportactiviteiten zorgt voor nadelige effecten. Dit is wat je lichaam doet na twee weken niet sporten.

Volgens het onderzoek kan twee weken zonder regelmatige lichamelijke activiteit leiden tot spier- en metabolische veranderingen. Het risico op diabetes, hartziekte en zelfs vroegtijdige dood verhoogt ook. Maar voordat je je Netflix-abonnement opgeeft, moet je hier rekening mee houden.

Onderzoek

De onderzoekers analyseerde 28 mannen en vrouwen van 25 jaar, die dagelijks ongeveer 10.000 stappen per dag lopen. Om inzicht te krijgen werd hun vet, spiermassa, mitochondriale functie (hoe goed ze energie regelen en herstellen van oefeningen), en conditie gemeten.

Nadien moesten de deelnemers 1.500 stappen zetten per dag, dat is 80 procent minder dan wat ze gewend waren. Hierdoor moesten de deelnemers 129 extra minuten per dag neerzitten.

Resultaat

Na twee weken, waarin de deelnemers hun eetgewoonten niet veranderden, waren ze bijgekomen, verloren ze spiermassa en hadden ze meer lichaamsvet (vooral rond de buik). Daarnaast waren ze ook niet meer in staat om even lang of op dezelfde intensiteit te lopen als eerder. Onderzoekers merkten ook een daling van insulinegevoeligheid, een toename van vet in de lever en een toename van triglyceriden (een soort van vetcellen in je bloedbaan).

Terug gezond

Maak je ook niet te snel druk: het is niet omdat je twee weken op vakantie gaat en op het strand gaat luieren, dat je een diabetesdiagnose zal krijgen. Het duurt veel langer vooraleer het effect ernstig wordt. Het onderzoek is een goede herinnering om actief te blijven.

Toen de deelnemers terugkeerden naar hun normale levensstijl, veranderde alles terug. Ze waren weer gezonder en de vetten verdwenen. Dus als je fit bent en je gaat twee weken op vakantie, dan is alles terug in orde als je er weer aan begint.

Maar dan moet je wel zeker terug beginnen hé.

Gesponsorde artikelen