Heb jij je smartphone ook altijd bij de hand? Slechte gewoonte, zegt nieuwe studie

Heb jij je smartphone ook altijd bij de hand? Slechte gewoonte, zegt nieuwe studie

Wie legt er zijn smartphone in een andere kamer als hij met iets bezig is? Juist ja, niemand. En toch zou je dat moeten doen, want een nieuwe studie stelt nu dat je telefoon altijd bij de hand houden een enorme afleiding is, zelfs als hij op stil staat en ook als ie uitstaat!

Doe zelf eens de test: waar is je smartphone nu? Naast je computer? In je broekzak? Of ergens helemaal anders? Als ie in de andere kamer ligt, dan ben je goed bezig. De meesten hebben tegenwoordig echter hun smartphone altijd op zak, of zelfs in de hand. Tijdens het eten, terwijl je naar een film aan het kijken bent of zelfs op je werk, je smartphone is nooit ver weg. En dat is eigenlijk geen goede gewoonte volgens een nieuwe studie van de universiteit van Chicago.

Aandacht afgeleid

Zo’n 800 mensen werd gevraagd een aantal tests uit te voeren. Een deel van hen had hun smartphone (met het scherm naar beneden) voor hen liggen, een ander deel had ‘m in hun broekzak of tas zitten en andere moesten ‘m dan weer in een geheel andere ruimte achterlaten. De resultaten van de tests waren duidelijk: de testpersonen die hun smartphone in een andere kamer hadden liggen, scoorden veruit het beste, gevolgd door die die ‘m in hun zak hadden zitten. Ligt je smartphone in je zicht als je iets aan het doen bent, dan ben je dus slecht bezig.

Opvallend was dat in alle gevallen werd gevraagd om de gsm op stille stand te zetten en ook de trilfunctie moest uitgeschakeld worden. Geen berichtjes of notificaties dus maar louter het feit dat de smartphone zich in de buurt bevond, was al genoeg om de aandacht af te leiden. Ook wanneer werd gevraagd om de smartphone uit te zetten, had de groep waar de gsm in een andere ruimte lag duidelijk de beste resultaten.

Smartphone is zoals wenende baby

Volgens de onderzoekers zou de smartphone zelfs kunnen uitgegroeid zijn tot een van de zaken waar we automatisch aandacht aan schenken. Net zoals we zelfs in een diep gesprek opkijken als we onze naam horen of wanneer ouders een baby horen wenen, zou de smartphone zo belangrijk zijn geworden in ons leven dat het automatisch onze aandacht trekt.

Als we ons in een situatie bevinden waar we onze smartphone eigenlijk niet echt nodig hebben, is het volgens de onderzoekers dus beter als we ze ergens wegsteken. Het kan zo, zo menen de onderzoekers, goed zijn als we bepaalde periodes duidelijk ‘smartphonevrij’ maken.

Gesponsorde artikelen