Hebben de Fransen straks geen croissants meer? De boter is bijna op

Hebben de Fransen straks geen croissants meer? De boter is bijna op

Bakkers in Frankrijk verliezen winst, omdat de prijs voor boter met 92 procent gestegen is. Het product is heel schaars momenteel en bakkers zijn bang dat de prijzen voor croissants door het dak zullen gaan of dat er binnenkort helemaal geen boter meer zal zijn.

Melk brengt dit jaar amper iets op in Europa, maar vooral in Frankrijk vallen de melkopbrengsten enorm tegen. Franse boeren klagen ook dat hun melk minder opbrengt dan het kost om ze te produceren omdat Europa ook een voorraad van 350.000 ton melkpoeder heeft en dat drukt de prijzen voor echte melk.

Dat én de enorme vraag naar boter zorgt ervoor dat de prijs voor boter enorm gestegen is én nog zal stijgen de komende weken. Het zorgt ervoor dat de volledige bakkersindustrie bedreigd wordt aangezien de bakkers dus ook hun winsten serieus zien dalen.

In mei steeg de prijs tot 92 procent, aldus Fabien Castanier, algemeen secretaris van de Franse bakkersfederatie in The Guardian. “De stijging van de prijs zorgt voor een onhoudbare, economische druk op de industrie”, zegt hij. “Maar helaas zal de situatie de komende weken alleen maar erger worden en is er een groot risico dat we zonder boter zullen vallen.”

Supermarkten ook duurder

Industriële instanties hopen nu dat supermarkten, cafés en restaurants ook hun verantwoordelijkheid zullen opnemen en ook hun prijzen laten stijgen, zodat producenten niet nog meer zouden lijden onder de economische situatie. Dat betekent natuurlijk dat de consument de prijs betaalt: croissants, taarten en brioches zullen een heel pak duurder worden.

Gesponsorde artikelen