Hebben Tinder-gebruikers vaker ‘casual sex’? Toch niet!

Hebben Tinder-gebruikers vaker ‘casual sex’? Toch niet!

Datingapps zoals Tinder worden vaak als oppervlakkig gezien: het is niet meer dan puur op foto en een korte beschrijving profielen naar links of naar rechts ‘swipen’ in de hoop op een match. En die match, die wordt hoogstwaarschijnlijk je nieuwe ‘friend with benefits’. Al blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Wetenschap en Technologie in Noorwegen dat die laatste bewering toch niet klopt!

Je hoort wel vaker sceptische reacties over datingapps passeren. Zo zeggen – niet-gebruikers dan meestal – dat de gebruikers bijvoorbeeld alleen maar op zoek zijn naar seks. Volgens de onderzoekers uit Noorwegen staan mensen die datingapps gebruiken meer open voor kortetermijnrelaties maar betekent dat niet meteen dat zij daarom ook meer casual sex hebben.

Nieuwe arena, zelfde goals

Mensen die open staan voor kortetermijnrelaties zijn sneller geneigd om ‘picture-based’ datingapps te gebruiken. Maar dat wil dus niet zeggen dat zij ook meer casual sex hebben dan mensen met diezelfde interesse in kortetermijnrelaties. De wetenschappers stellen vast dat de datingapps gewoon een soort van nieuwe arena zijn om mensen te leren kennen, naast de gebruikelijke arena’s zoals op het werk, tijdens een wandeling of op café.

iStock

Vrouwen nemen hun tijd

Opvallend zijn de verschillen tussen hoe mannen en vrouwen datingapps gebruiken. Vrouwen nemen namelijk meer hun tijd om hun keuze grondig te overwegen vooraleer ze doorgaan naar de volgende kandidaat. En de mannen? Die denken er wat minder lang over na zodat ze meer kandidaten kunnen zien op kortere tijd. Efficiëntie eerst!

Giphy

De studie keek ook naar de redenen waarom mannen en vrouwen datingapps zoals Tinder gebruiken. De allergrootste reden, voor beide geslachten, is uit pure verveling en dus om de tijd te doden. Hoewel sommige mannen aangeven dat ze de apps gebruiken op zoek naar casual sex, mag er niet van uitgegaan worden dat alle mannen met die reden de app gebruiken. Voor vrouwen is de app vooral een boost voor hun zelfvertrouwen: zij zijn op zoek naar bevestiging. Gezien worden als een mogelijke potentiële partner, wordt dan weer door beide partijen positief ervaren.

Zoek je zelf een goede datingapp? Die zijn er zowel voor mannen die op mannen vallen, voor vrouwen die op vrouwen vallen en voor hetero’s.

Gesponsorde artikelen