Hebben we een vierde prik nodig? Waarschijnlijk niet, denken experts

Israël deelt al een vierde prikje uit aan volwassenen die een onderliggende aandoening hebben. Experten in de VS denken echter dat drie vaccinaties voorlopig voldoende zijn.

Boosterprikken beschermen ons tegen de meest ernstige vormen van ziekte die coronavarianten, zoals de Omikron-variant, kunnen veroorzaken. Een golf van Omikron-besmettingen zorgde dan ook wereldwijd voor een nieuwe reeks vaccinaties, waarbij een groeiend aandeel personen ondertussen al een derde inenting kreeg.

In Israël kunnen enkel volwassenen jonger dan 60 jaar met een onderliggende aandoening al een vierde shot krijgen. In Denemarken, Zweden, de VS, het VK en Chili kunnen mensen met een zwakker immuunsysteem ook een vierde prik krijgen. In Hongarije is het ook mogelijk, op aanvraag bij de huisdokter, rapporteert persbureau Reuters

Bij ons zou het vanaf eind januari mogelijk moeten zijn, zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke begin deze maand nog.

Voorstanders van een vierde prik

Wetenschappers en beleidsmakers proberen nu uit te zoeken of een vierde prikje echt zal nodig. Er zijn enkele vooraanstaande figuren die een vierde prikje wel zien gebeuren. Zo zei medisch hoofdadviseur van de Amerikaanse president en immunoloog Anthony Fauci onlangs tegen ABC News dat het ‘compleet mogelijk is dat we misschien opnieuw moeten boosteren’. 

Stéphane Bancel, CEO van Moderna, een farmabedrijf dat covidvaccins maakt, zei deze maand dat er vierde doses nodig zullen zijn dit jaar. Belangrijk bij de verklaring van die laatste is om in gedachten te houden dat het aandeel van Moderna sinds de pandemie enorm gestegen is. In 2021 klom de koers met een duizelingwekkende 184 procent.

3 prikjes voorkomen hospitalisaties met 88 procent

Maar het lijkt er op dat er toch een consensus begint te vormen onder wetenschappers en zelfs topfiguren binnen de farmasector. Een vierde shot zou niet nodig zijn, denkt een groeiende meerderheid.

John Moore, een hoogleraar microbiologie en immunologie aan het Weill Cornell Medical College, zei tegen Business Insider dat de VS niet per se het beleid van Israël moet volgen. ‘Gegenereerde gegevens moeten het beleid voor onze bevolking bepalen’, liet de wetenschapper optekenen door de zakensite.

Amerikaanse en Britse gegevens duiden voorlopig namelijk op een effectieve voorkoming van 88 procent van zorgwekkende symptomen en hospitalisaties na drie vaccinaties en een besmetting met de Omikron-variant. Die bescherming zou zeker drie maanden duren. Wat er na die periode gebeurt, is nog onduidelijk. ‘Gegevens die aantonen dat een vierde dosis overweldigende voordelen biedt, zijn tot nu toe schaars’, concludeert Business Insider.

Bob Wachter, een professor aan de afdeling geneeskunde van de Universiteit van Californië, velde een soortgelijk oordeel en zei deze week op Twitter dat hij zou wachten indien een vierde booster wordt aangeboden. Enkel mensen met ernstige aandoeningen zouden volgens hem best een tweede booster (vierde prik) nemen.

Meer
Lees meer...