Heeft EA nu de perfecte FIFA-game gemaakt?

Heeft EA nu de perfecte FIFA-game gemaakt?

Een FIFA-spel wordt ieder jaar met veel buzz aangekondigd, maar dit jaar misschien toch iets meer dan gewoonlijk. FIFA 15 is de allereerste echte voetbalgame van de nieuwe generatie. Alleen al de sterkere beelden zouden een reden moeten zijn waarom dit spel stukken beter is dan zijn voorgangers. Maar is het de quasi perfecte game die we verwacht hadden?

Het was voor EA Sports gemakkelijk dit jaar om met een voetbalgame te komen die het kopen waard moest zijn. De komst van de Playstation 4 en de Xbox One heeft immers een nieuw tijdperk ingeluid. Vorige week nog zag ik acteur Kevin Janssen in het VIER-programma Het Beste Moet Nog Komen verschillende voetbalspelletjes van de voorbije twintig jaar spelen. De evolutie is indrukwekkend, de nostalgie groot, maar eigenlijk willen we al die oude games nu liever niet meer aanraken. Het is het lot van iedere FIFA-game: wanneer er een nieuwe en betere versie op de markt komt, dan verdwijnt de vorige in de vergeetput. Het kerkhof van EA telt al heel wat vergeten FIFA-games die ooit zijn aangekondigd als de beste tot dan toe.

Dat FIFA 15 over een jaar hetzelfde lot wacht, staat al vast. Tenzij de perfectie bereikt is natuurlijk en EA na deze editie aan het spreekwoordelijke plafond zit. Laat ons beginnen met de graphics die een ongezien niveau zouden moeten halen. Daar knelt meteen het schoentje. Uiteraard zijn de beelden indrukwekkender dan vorig jaar en is het oog voor detail ongezien, maar we worden wel niet van onze stoel geblazen. FIFA 15 scoort op dat vlak ruim een voldoende, dat wel, maar die graphics zijn net de feature die andere sportgames er zeker dit jaar uit doen springen.

Doelmannen

Op naar de besturing, want daar geven kleine aanpassingen jaarlijks een nieuwe ervaring. Je zal snel merken dat dribbels toch weer een tikkeltje vlotter verlopen dan vroeger en dat je creativiteit een grotere rol krijgt. Ook een verademing is de manier waarop de wedstrijd vlot zonder al te veel onderbrekingen verloopt. Sinds enkele jaren rapen spelers de bal soms op om snel een inworp of een vrije trap te lanceren. Of dat lukte hing vaak af van toeval. Nu worden de ballen gelukkig sneller naar een speler gegooid, zodat je de bal zo goed als altijd vlot kunt inwerpen.

Dit jaar staan de doelmannen centraal in FIFA. De Amerikaanse keeper Tim Howard stond letterlijk model voor de vernieuwde bewegingen die een doelman maakt. In juni pakte hij tientallen kansen van onze Rode Duivels in de legendarische WK-match tegen de VS en zo veranderde hij in een god. Zijn keepers dan vanaf nu onklopbaar? Natuurlijk zijn de individuele skills niet aangepast, maar de bewegingen zien er wel een pak fraaier uit. Doelmannen hebben veel meer verschillende soorten saves in petto en het lijkt toch allemaal veel realistischer. Al moeten we er zeker bij zeggen dat je er snel aan went en weer vergeet dat het ooit anders was.

Jan Mulder

Dat FIFA 15 minder houterig is dan ooit tevoren, dat staat wel vast. En toch blijft dit een punt waaraan gewerkt moet worden. Spektakel is nog zo’n probleem waar de FIFA-games maar geen oplossing voor vinden. Natuurlijk kan je van voetbal geen show maken zoals NBA of NHL, maar nu blijft het toch heel flauw. De Premier League steekt er zowat bovenuit, omdat alle stadions in het spel zijn opgenomen, maar de sfeer is lang niet hetzelfde.

En dan is er nog het commentaar. Al jaren zit dat ongeveer op hetzelfde niveau bij alle FIFA-games en vaak is het niet accuraat genoeg. Begin al zeker niet met commentaar in het Nederlands, want dan keren we terug naar het niveau van rond de eeuwwisseling. Zelfs de zoon van Jan Mulder kan daar niets aan veranderen. Bovendien eisen we in Vlaanderen nu toch stilaan eens een Vlaamse commentator. Wie dat wordt, daar kunnen we nog over praten. EA hoeft trouwens niet ver te kijken om het commentaar te verbeteren. Enkele weken geleden brachten ze NHL 15 uit, en daar is die feature van absoluut topniveau.

Natuurlijk zijn de mogelijkheden in FIFA 15 weer immens. Over de online versie is niets dan lof te horen en wie liever offline speelt, heeft weer een ruim gamma aan competities om uit te kiezen. Dit jaar is bijvoorbeeld de Turkse competitie op vraag van de fans teruggekeerd. Al kunnen we wel niet zeggen dat er veel nieuwigheden bij zijn gekomen. Ook FIFA Ultimate Team is nog ongeveer hetzelfde gebleven.

Conclusie: 8/10

Misschien klinkt deze review een beetje negatief, maar dat komt omdat de verwachtingen bij FIFA-games toch altijd iets hoger liggen. FIFA 15 is in zijn geheel een uitstekende game en iedere fan moet hem zeker in huis halen. Het is zonder twijfel het allerbeste voetbalspel dat ooit gemaakt is, alleen is de perfectie niet bereikt. Dat is misschien goed nieuws voor de makers, want er zit nog een groeimarge in voor FIFA 16. Dat betekent echter ook dat de nieuwe telg volgend jaar gegarandeerd een plaatsje zal krijgen op het FIFA-kerkhof. Maar eerst gaan we dit spel natuurlijk een heel jaar kapot spelen.

Gesponsorde artikelen