Heeft Scientology Tom Cruise verplicht te scheiden van Nicole Kidman?

Heeft Scientology Tom Cruise verplicht te scheiden van Nicole Kidman?

’t Is weer van dat: Scientology staat in het midden van een mediastorm in de VS. Volgens de nieuwe documentaire ‘Going Clear’ zou Nicole Kidman een “potentiële bron van problemen” geweest zijn voor de kerk en zou Tom Cruise onder druk gezet zijn om van haar te scheiden.

De veelbesproken documentaire ging deze week in première op het Sundance Film Festival in de VS. Regisseur Alex Gibney baseerde zijn film op het gelijknamige boek van Lawrence Wright. Daarin worden verschillende choquerende praktijken van de Scientologykerk blootgelegd. Zo zou de huidige leider David Miscavige ongehoorzame leden intimideren, mishandelen en zelfs gevangennemen. 

Tom Cruise

Ook Tom Cruise, een bekende aanhanger van het geloof, werd volgens de documentaire niet gespaard. Hij zou onder druk gestaan hebben om zijn huwelijk met Nicole Kidman te beëindigen. De vader van Kidman is een psycholoog en Scientology is tegen alles wat met psychologie te maken heeft. Daarnaast is Nicole Kidman ook katholiek opgevoed. Daarom zou ze volgens de kerk een bedreiging geweest zijn voor Tom Cruise.

Marthy Ratbun, die vroeger een topfunctie binnen de Scientologykerk had maar de kerk in 2004 verliet, zegt in de documentaire dat hij gevraagd werd om een einde te maken aan het huwelijk tussen Cruise en Kidman. Kidmans telefoon zou afgeluisterd zijn en de tapes zouden rechtstreeks bij leider Miscavige terechtkomen. Cruise zelf zou agressief ondervraagd geweest zijn en de geadopteerde kinderen van het koppel werden volgens Ratbun tegen hun moeder opgezet zodat Cruise het hoederecht kon behouden.

De Scientologykerk noemt de documentaire “a Rolling Stone/UVA Redux”, verwijzend naar een artikel over verkrachtingen dat in Rolling Stone verscheen, maar achteraf verkeerde informatie bleek te bevatten. De kerk wil nu online campagne voeren tegen de film en lanceerde het Twitter-account ‘Freedom Media Ethics’.

Daarop werd onder andere dit getweet:

Dat bleef niet zonder commentaar natuurlijk:

De leden van de Scientologykerk geven toe dat ze de film nog niet gezien hebben, maar nemen op hun website afstand van alle ex-leden die in de documentaire aan het woord komen. “Gibney heeft er willekeurige ex-Scientologyleden uitgepikt die hem wilden helpen met het verspreiden van zijn propaganda”, staat er op de site te lezen. 

Later dit jaar zal de documentaire door HBO uitgezonden worden.

Gesponsorde artikelen