Heeft Vlaanderen nu z’n eigen Publifin met Publipart? Wel, de impact is er in elk geval

Heeft Vlaanderen nu z’n eigen Publifin met Publipart? Wel, de impact is er in elk geval

De cijfers rond de intercommunale Publipart doen schrikken: stevige vergoedingen (19.000 euro per bestuurder) zonder dat de bestuurders (politici van Open Vld, CD&V en sp.a) al te veel werk doen. Maar Publipart op één hoop gooien met wat bij het Luikse Publifin gebeurde, is veel te kort door de bocht. Van fictieve zittingen is geen sprake voorlopig. Toch neemt Gentse schepen Tom Balthazar (sp.a) ontslag over de zaak.

De naam hebben ze alvast niet mee, in de beeldvorming bekt het ook lekker: na de affaire Publifin, is er nu ‘de affaire Publipart’. Publipart is een NV die participaties in verschillende intercommunales bundelt. Die intercommunales zijn samenwerkingen tussen gemeenten die water-, gas-, elektriciteitsdistributie of afvalverwerking samen organiseren. Zo zijn er een heel pak in België, zowel in Vlaanderen, als Brussel en Wallonië. In Publipart zitten onder meer bestuurders van Gent, Diksmuide, Oud-Heverlee en Oudenburg. Daarin zitten dus veel lokale politici en vertrouwensmannen van partijen als bestuurder, er zijn er 17 in totaal in Publipart. En die keren zichzelf behoorlijk stevige vergoedingen uit. In 2015 ging het om 19.000 euro per bestuurder.

De aandacht voor Publipart is een uitloper van de affaire rond Publifin. Die zaak deed de Waalse politiek op z’n grondvesten daveren. Publifin is een hele grote intercommunale, die belangen heeft in onder meer kabelmaatschappij Voo. Meer dan twintig lokale politici streken via de adviesraden van Publifin een aardige zakcent op, zonder dat die raden ooit bijeen kwamen. Want per maand kregen ze tussen de 1.300 en 2.800 euro aan zitpenningen, voor werk dat ze nooit deden. Uiteindelijk kostte de affaire de Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS) z’n kop, hij moest ontslag nemen.

Daarin zit meteen het verschil met Publipart. Die vennootschap heeft wel een band met Publifin, want Publipart is eigendom van een andere vennootschap Publilec, en die is op haar beurt dan voor bijna 60 procent eigendom van Publifin. Maar de vergaderingen in Publipart waren geen spookvergaderingen.

De meest opvallende naam in Publipart was de Gentse schepen Tom Balthazar, die in januari ontslag nam uit de vennootschap. Bijzonder vervelend voor hem wass dat Publipart blijkbaar ook belegde in bedrijven die chemische wapens maken, niet goed voor z’n imago. En Publipart had ook een rekening bij Optima. Allemaal vervelend, maar van iets frauduleus of strafbaar is helemaal geen sprake. Toch nam Balthazar ondertussen ontslag als schepen én als kopman voor 2018.

Gentse burgemeester Daniël Termont gaf wel al aan dat zijn stad uit Publipart en Publilec wil stappen. Hij was duidelijk op de hoogte dat er nattigheid zat aan te komen. Maar voor het werk dat in Publipart gebeurd is, hebben de sp.a-bestuurders “hard gewerkt en onderhandeld hebben voor de stad”, zo zegt Termont. Onterecht was die 19.000 euro dus niet. De oppositie in Gent eist alvast volledige transparantie.

Gesponsorde artikelen