Left Right
scrollTop top

Heel povere kaartenverkoop voor Pinkpop en enorme veiligheidsmaatregelen op Rock am Ring


Heel povere kaartenverkoop voor Pinkpop en enorme veiligheidsmaatregelen op Rock am Ring

Volgend weekend staan de eerste echt grote festivals van het seizoen op de agenda: Pinkpop in Landgraaf en Rock am Ring op de Nurburgring. De kaartenverkoop van Pinkpop, waar onder meer Justin Bieber zal te zien zijn, loopt erg slecht. Rock am Ring, met een veel harder programma, is wél uitverkocht. Maar de 90.000 festivalgangers mogen zich daar, na wat in Manchester gebeurde, aan erg strenge controles verwachten.

Festivaldirecteur Jan Smeets van Pinkpop liet al weten dat de terreurdaad in Manchester volgens hem geen gevolgen voor het festival in Landgraaf zal hebben.

“Dat nu kinderen worden getroffen is extra afschuwelijk. Maar hoe cru het ook klinkt, het leven gaat door. Ik kan alleen afkloppen en hopen dat zulke vreselijkheden niet bij ons gebeuren. Je kunt je als organisatie nauwelijks op de gevolgen van zo’n afschuwelijke daad voorbereiden. We proberen zo veel mogelijk risico’s af te dekken en schalen indien noodzakelijk onze veiligheidsmaatregelen op. Later vandaag hebben we weer een belangrijke vergadering waarin ook over eventuele calamiteiten wordt gesproken en daarin zullen we dit zeker meenemen”, liet hij weten.

“Wat ik me afvraag is hoe deze aanslag bij Amerikaanse artiesten valt. Ik kan me voorstellen dat sommige acts – net als na de aanslag in de Bataclan in Parijs – voorlopig uit Europa willen wegblijven. Maar die signalen heb ik van onze artiesten nog niet ontvangen. Laten we onszelf alsjeblieft niet gek maken.”

Het wordt sowieso geen denderend jaar voor Smeets en Pinkpop. De ticketverkoop liep heel slecht en Manchester heeft daarin zeker niet geholpen de jongste dagen.

In totaal zijn voor alle dagen samen nu 86.000 van de beschikbare 130.000 kaarten verkocht. Voor zondag 4 juni (afgesloten door Green Day) en maandag 5 juni (Kings of Leon als headliner) zijn 12.000 en 13.000 dagkaarten van de hand gegaan. Er zijn respectievelijk nog 18.000 en 17.000 tickets te koop voor die dagen. Er zijn ook nog 9.000 van de 40.000 combitickets voor de drie dagen te koop.

De dagkaarten voor zaterdag, met Justin Bieber en Martin Garrix als topacts, zijn wél zo goed als uitverkocht. En dat is nu net het vreemde: volgens Smeets is het net het gebrek aan gitaarbands op zijn affiche die voor de tegenvallende verkoop zorgt.

Gitaarrockers

“Die 9.000 mensen minder zullen gitaarrockers zijn. Dat is honderd procent zeker de missing link in het programma van dit jaar. We hebben drie jaar op rij met The Rolling Stones, Robbie Williams en vorig jaar Paul McCartney een eclatant succes geboekt qua kaartverkoop. Dit jaar zal het rendement helaas minder zijn”, voorspelt Smeets.

Een beetje vreemde redenering, want, met Kings of Leon, System Of A Down, Live, Seasick Steve, Prophets of Rage (met de mannen van Rage Against The Machine) en SUM 41 op maandag kan je niet echt zeggen dat gitaarrockers in de kou blijven staan. En zelfs zaterdag, met vooral Green Day, maar ook Rancid en Biffy Clyro komen post-punkers aardig aan hun trekken.

Rock am Ring, amper 100 kilometer verderop (sinds dit jaar weer “thuis” op de Nurburgring), heeft trouwens wel 90.000 combitickets zien wegvliegen. De headliners zijn daar Rammstein, Die Toten Hosen en System Of A Down. Het programma is wel een pak harder en deelt bijvoorbeeld heel veel namen met de Graspop Metal Meeting dit jaar. En het zet een trend door van de jongste jaren: een focus op bands van eigen bodem. De Duitse festivalmuziekscene is de afgelopen vijf jaar bijzonder hard gegroeid, en ze is ook, hoe onwaarschijnlijk dat voor ons ook mag klinken, best goed geworden.

“Latente dreiging”

Rock am Ring liet gisteren weten de veiligheidsmaatregelen zwaar op te drijven – en het was al niet min op de Nurburgring. In het licht van de tragische aanslag in Manchester en “de latente dreiging” komt er een verbod op sacochen, rugzakken maar ook drank in brik – iets wat je daar nog wel mee op “de wei” mocht nemen.

Alleen sleutels, smartphones, portemonnees en (kleine) buideltasjes om die drie dingen in te steken worden nog toegelaten. En, iedereen zal effectief gefouilleerd worden. Ook drinkkartonnen die daar nog wel naar binnen mochten, kunnen niet meer. “Al de rest moet je achterlaten in de auto of op de camping” luidt het.

En daar zit nu net het imperfecte aan al die maatregelen: wie een bloedbad wil aanrichten moet dat niet per se binnen doen, op de campings van festivals zoals Rock am Ring zijn ten alle tijden tienduizenden mensen.

Bijkomend probleem: Bieber

Pinkpop heeft nog een bijkomend probleem, met Bieber nu zaterdag op de affiche. De organisatie verwacht dat een hoop jonge Bieber-fans afgezet en opgepikt worden door hun ouders en ze heeft daarvoor zelfs een nieuwe Kiss & Ride gemaakt waar 3.500 auto’s met mama’s en papa’s op hun kids kunnen wachten.

De “brenglocatie” wordt verdeeld in zes grote vakken, die elk een herkenbaar aan muziekverwant thema krijgen. Om alles in goede banen te leiden, zet Pinkpop extra personeel en verkeersregelaars in. Tevens wordt er geinvesteerd in infrastructuur, verlichte ballonnen en lichtmasten en beveiligers die langs de route fietsen. Het kost samen meer dan 20.000 euro.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938