Hein is coming! Na de vernedering in Europa en de zielige show in Gent moet Vanhaezebrouck toch naar Anderlecht?

Hein is coming! Na de vernedering in Europa en de zielige show in Gent moet Vanhaezebrouck toch naar Anderlecht?

Officieel is het nog niet, maar niemand kon een beter scenario bedenken. Gisteren stak AA Gent een soort afscheidsshow voor Hein Vanhaezebrouck in elkaar tijdens een haastige persconferentie. Meteen volgde op de sociale media de suggestie dat die nadien in z’n auto richting Brussel zou springen om bij Anderlecht te tekenen. Daar leken de uren van Nicolas Frutos als interim al bij voorbaat geteld. En na de blamage in de Champions League tegen Celtic moet het bestuur zelfs geen excuus meer bedenken.

0-3! Die pijnlijke score stond gisterenavond rond 22.30 uur op het bord in Anderlecht. Overwinteren in Europa wordt plots heel moeilijk, en dat terwijl na de loting met veel overtuiging naar de wedstrijden tegen Celtic werd toegeleefd. Belangrijker is wellicht het feit dat Frutos als tijdelijke trainer z’n laatste strohalm is kwijtgespeeld om hoofdtrainer te worden. Niet dat de Argentijn ooit echt kans maakte. De gebeurtenissen van de voorbije dagen en vooral uren lijken wel de aangekondigde kroniek van Hein als trainer van Anderlecht.

Afscheidsshow

Niemand die er nog aan twijfelt dat Vanhaezebrouck al met Anderlecht heeft gesproken. Het is enkel de vraag hoe lang het moet duren voor de ex-coach om op een respectvolle manier het hoofdstuk AA Gent af te sluiten en bij de Brusselaars z’n krabbel te zetten. Zondag na de nederlaag tegen Zulte Waregem klonk hij al opvallend gelaten. Een kleine week nadat Anderlecht René Weiler aan de deur had gezet kronkelde Hein zichzelf naar de exit bij de Buffalo’s. Dinsdag volgde een lang gesprek met het bestuur, en we zullen nooit met zekerheid weten wat daar gezegd is. Heeft Hein daar bevestigd dat hij naar Anderlecht kan en hebben ze er samen een scenario voor z’n vertrek bedacht?

Niemand die er nog aan twijfelt dat Vanhaezebrouck al met Anderlecht heeft gesproken. Het is enkel de vraag hoe lang het moet duren voor de ex-coach om op een respectvolle manier het hoofdstuk AA Gent af te sluiten en bij de Brusselaars z’n krabbel te zetten

Hoe dan ook werd de pers gisteren haastig bijeengeroepen in Gent. Voorzitter Ivan De Witte had wat moeite om zich zijn in der haast geschreven tekst te herinneren. Langzaam maar zeker werd dan toch duidelijk: AA Gent en Hein Vanhaezebrouck gaan uit elkaar. Beide partijen verklaarden vervolgens hun verplichte respect voor elkaar, want Gent kon z’n succescoach natuurlijk niet zomaar laten gaan. Hein zag er droevig uit: oprecht of een goede acteur die wist dat z’n contract in Brussel klaar ligt?

De komende uren en dagen zal veel duidelijk worden, maar het lijkt steeds waarschijnlijker dat Hein binnenkort in Anderlecht gesignaleerd wordt. Als Nicolas Frutos dit weekend tegen Standard nog de hoofdtrainer van paars-wit is, dan moet dat normaal z’n laatste wedstrijd zijn. Als hij al ooit een kans maakte om Weiler officieel op te volgen, dan heeft de nederlaag tegen Celtic z’n doodsvonnis getekend. De landskampioen stond nergens en werd door de Schotten redelijk eenvoudig op 0-3 gezet.

Anderlecht needs Hein

Show of geen show, Anderlecht snakt naar een trainer als Hein Vanhaezebrouck. Iemand die niet alleen resultaten komt neerzetten, maar ook het aanvallende voetbal brengt dat ze in Brussel gewend zijn. De statistieken gisteren tegen Celtic waren overduidelijk: 38 procent balbezit en 334 passen, amper de helft van die van de bezoekers. Het lijkt wel of Anderlecht tegen een wereldploeg gespeeld heeft, maar toch waren de Schotten zeker niet onoverkomelijk. Zelden hebben we Anderlecht zo zwak zien spelen.

Frutos had aanvankelijk de resultaten mee, maar daarmee was ook alles gezegd. Op Westerlo in de beker van België ging Anderlecht met de hakken over de sloot, en vorig weekend was een flinke portie geluk nodig tegen Waasland-Beveren. Het voetbal was helemaal niet beter, en de club is nog steeds doodziek. En dus zou dokter Hein wel eens het beste zijn dat Anderlecht kan overkomen. Frank De Boer was de grootste naam die tussen potentiële trainers opdook, maar het voordeel van Vanhaezebrouck is dat hij onze competitie door en door kent.

Hein zou als trainer nauwelijks een instapperiode nodig hebben, want die kan Anderlecht zich echt niet meer permitteren. Na bijna een derde van de competitie zit de kampioen ook in de competitie nog steeds niet in de top 6, en stilaan moeten we er rekening mee houden dat ons land voor het tweede jaar op rij tegen een pijnlijke 0 op 18 in de groepsfase van de Champions League aankijkt. Want iets pakken tegen Neymar en co, of tegen het zelf nogal zwalpende Bayern München, dat zien we dit Anderlecht niet doen.

Ego

Anderlecht heeft een trainer nodig die met de harde hand komt leiden. Iemand die de vedetten onder controle krijgt en ze weer als een team laat voetballen. En dan heb je een trainer nodig die een groter ego heeft dan zijn spelers. Bij AA Gent was daar geen plaats meer voor en keerde dat ego zich tegen Hein. Maar Anderlecht heeft meer dan ooit iemand nodig die een eindeloos zelfvertrouwen uitstraalt.

En zo lijkt het een aangekondigd huwelijk, een noodzaak. Dus laten we nu maar snel stoppen met verstoppertje spelen, en laat Hein straks maar neerdalen in het Astridpark. Het wordt hoog tijd dat het bij de topclubs van onze competitie weer over voetbal gaat.

Laten we nu maar snel stoppen met verstoppertje spelen, en laat Hein straks maar neerdalen in het Astridpark. Het wordt hoog tijd dat het bij de topclubs van onze competitie weer over voetbal gaat.

Gesponsorde artikelen