Hekla, de poort naar de hel, staat op uitbarsten … en da’s slecht nieuws voor heel Europa

Hekla, de poort naar de hel, staat op uitbarsten … en da’s slecht nieuws voor heel Europa

Hekla, IJslands grootste en bekendste vulkaan, staat op uitbarsten. Dat gebeurt zo ongeveer elke tien jaar, maar nu is het geleden van 2000 en de druk die vulkanologen momenteel meten is twee keer hoger dan bij die eruptie. Dat zou betekenen dat de komende uitbarsting een pak krachtiger zou worden. 

Professor Páll Einarsson van de universiteit in Reykjavik waarschuwt dat een uitbarsting nu elk moment kan gebeuren. Hij vraagt toeristen niet meer in de buurt van de vulkaan te komen. Tegen visir.is zegt hij dat de verwachting is dat de volgende uitbarsting een pak krachtiger zal zijn dan de vorige.

Poort naar de hel

Hekla is 1491 meter hoog en ligt in Suðurland, een regio in het zuiden van IJsland. De Hekla is de meest actieve vulkaan van IJsland en wordt van oudsher gevreesd. Sinds de kolonisatie van IJsland, die omstreeks het jaar 876 begon, is hij achttien keer uitgebarsten, met eruptietijden variërend van enkele dagen tot enkele maanden. De vulkaan werd in de Middeleeuwen ook wel De poort naar de hel genoemd.

Bij een grote uitbarsting van Hekla kan – afhankelijk van de windrichting – het luchtverkeer in heel Europa flink in de knoei geraken omdat de vulkaan veel as uitstoot dan.

Gesponsorde artikelen